pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Tienanmen téri évforduló - Kínai pártveterán véleménye, Hongkongban rekordszámú tüntető

2014.06.05. 05:45 Pekingi Zsazsa

Az igazság feltárására hívta fel a kínai politikai vezetést a Tienanmen téri eseményekkel kapcsolatban egy liberálisnak mondott, idős, tekintélyes lapkiadó, régi párttag, akit a South China Morning Post című hongkongi lap szólaltatott meg a szerdai online kiadásában.

hongkong-tienanmen-téri-megemlékezés-1.jpg

Pekingben és Kína-szerte eseménytelenül, "némán" múlt el június negyedike, a negyedszázada levert diáklázadások emléknapja. Hogy ez így legyen, arról a belbiztonsági erők gondoskodtak. Hongkongban viszont a legfrissebb hírek szerint rekordszámban vettek részt a hagyományos gyertyafényes virrasztáson. A szervezők szerint több mint 180 ezren mentek el a Viktória parkba. Kínában ugyanakkor felnőtt már egy generáció anélkül, hogy hallott volna, fogalma lenne az 1989-es pekingi tavaszról. 

hongkong-tienanmen-téri-megemlékezés-2.jpg
A South China Morning Postban megszólaló 90 esztendős Tu Tao-cseng szerint a sebek begyógyításának folyamatában az első lépés az igazság feltárása kell hogy legyen. Mint mondta, ez feltétele annak, hogy a vezetés, az egykori diákok, és az egyszerű emberek megbocsássanak egymásnak. 

hongkong-tienanmen-téri-megemlékezés-3.jpg
Nelson Mandelát állította példának, s emlékeztetett rá, a néhai dél-afrikai elnök létrehozta az Igazság és Megbékélés Bizottságát, hogy kiderítsék és nyilvánosságra hozzák az apartheid bűneit. A bizottság munkáját széles körben tartják modellértékűnek olyan országokban, amelyeket belső konfliktus sújtott.

hongkong-tienanmen-téri-megemlékezés-4.jpg
Az idős férfi 14 éves kora, 1937 óta tagja a Kínai Kommunista Pártnak. Mint mondta, 1989. június 3-ának éjszakáján, amikor a belvárosban először lövések hangja volt hallható, feleségével nem tudta álomra hajtani a fejét. Ők is, csakúgy mint a barátaik a telefonban, megvoltak győződve arról, hogy a pártnak vége, hiszen - fogalmazott - "a saját népünkre nyitottunk tüzet".

hongkong-tienanmen-téri-megemlékezés-5.jpg
Tu, aki akkoriban a sajtó- és kiadóhivatalok állami főhatóságának igazgatója volt, nem volt hajlandó megtagadni volt elöljáróját, a "gyengekezűnek" titulált és ezért kegyvesztett pártfőtitkárt, Csao Ce-jangot, ezért hamarosan leváltották a posztjáról.

Ma úgy véli, a demokrácia-párti mozgalommá vált diáklázadás minősítését, az "ellenforradalmi zavargást" szakaszonként újra kell értékelni, s az emberek idővel "ki fognak engesztelődni". Elképzelése szerint mindebben a kormánynak kellene kezdeményező szerepet vállalnia, ezzel elismerve a rá háruló felelősséget. Ezután kárpótolnia kellene az áldozatok családját és haza engednie az ellenforradalmároknak bélyegzett politikai emigránsokat.

hongkong-tienanmen-téri-megemlékezés-6.jpg
"Ha nem kezeljük a konfliktusokat, azok felgyülemlenek és nehezebb lesz megoldani őket" - jegyezte meg Tu Tan-cseng. Hozzátette: "megbocsátás nélkül nincs jövő".

A hongkongi esemény felszólalói között volt első ízben a szárazföldi Kínából érkezett Teng Pao emberjogvédő ügyvéd is. A South China Morning Postnak azt nyilatkozta, reméli, hogy egy napon a kínai állampolgárok is élhetnek majd az alkotmányban szavatolt alapvető jogukkal és tüntethetnek. "Június negyedikét nem lehet addig rehabilitálni, amíg Kína nem lesz demokrácia" - tette hozzá.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Fotók: Reuters

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása