pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Ma van a Tienanmen téri diáklázadás 25. évfordulója - több tucat ember börtönben (FRISSÍTVE)

2014.06.04. 08:15 Pekingi Zsazsa

A Tienanmen téri egykori diáklázadás évfordulója előtt őrizetbe vett emberek tucatjainak a szabadlábra helyezését követelte kedden Genfben Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. KÉPEK: 1989. JÚNIUS 2-5.

Tienanmen-téri-évforduló-1.jpg

FRISSÍTÉS:

 

Pekingben csendben telt június 4.

 

A szokásosnál jóval szigorúbb biztonsági intézkedésekkel készültek a kínai hatóságok a Tienanmen téri diáklázadások leverésének 25. évfordulójára, a kínai főváros szívében lévő téren és környékén megnőtt a járőrök és az ellenőrzések száma, az interneten intenzíven szűrték az "érzékeny" témára utaló bejegyzéseket.

Kuo Csien Tiananmen tér-1.jpeg

Egy külföldi hírügynökség riportere nem jutott be a térre, amely amúgy tömve volt turistákkal. Emberi jogi szervezetek szerint ötven felett van azok száma, akiket a megemlékezésre való "szervezkedés" gyanúja miatt vagy őrizetbe vettek, vagy otthonmaradásra kényszerítettek, vagy nem tudni hollétükről.

 

Kínában helyi idő szerint az esti órákig nem érkezett jelentés rendbontásról, olyan nyilvános akcióról, amely a negyedszázada történtekre kívánta volna ráirányítani a figyelmet. A legfőbb kínai politikai vezetés engedélyével és parancsára a hadsereg 1989. június 4-re virradóra kezdte felszámolni a hetek óta tartó tüntetést, amelynek résztvevői hétpontos követelésük közé sorolták a sajtó- és szólásszabadságot, a kormányzati vezetők jövedelmének és vagyonának közzétételét, valamint a gyülekezési szabadságot, a nyilvános demonstrációk engedélyezését.

Kuo Csien Tiananmen tér-2.jpeg

Kínában 25 évvel később az internetkapcsolat korlátozásával, a közösségi médiában a bejegyzések cenzúrájával, az aktivisták elhallgattatásával igyekeztek meggátolni, hogy a kínai történelem hivatalosan agyonhallgatott, de az ország fejlődésében kitörölhetetlen nyomot hagyó fejezetét bárki felelevenítse.

 

kínai külügyminisztérium szóvivője kedden úgy fogalmazott, a kormány (1989-ben) a helyes utat választotta "az emberek érdekében". Szerdán pedig élesen bírálta azokat, akik az évfordulóhoz kapcsolódóan bíráló megállapításokat tettek Pekingre. Köztük volt az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay, aki sajtóközleményében több mint tíz olyan aktivista szabadon engedésére szólított fel, akiknek "bűne" az volt, hogy a szólásszabadság jogával akartak élni. Egyúttal a 25 évvel korábban történtek tisztázását is szorgalmazta.

Kuo Csien Tiananmen tér-4.jpeg

Hung Lej szóvivő szerint Pillay egyrészt túllépte hatáskörét, másrészt súlyosan beavatkozott Kína belügyeibe és bírói szuverenitásába. "Kína ez ellen határozottan tiltakozik" - jelentette ki. A másik kérdésre vonatkozóan megjegyezte, hogy "a kínai kormány már következtetésre jutott az 1980-as évek végén Kínában történt incidenssel kapcsolatban".

 

Ben Cardin amerikai szenátor, a washingtoni szenátus kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős külügyi albizottságának elnöke korábban szintén csalódottságának adott hangot amiatt, hogy mindazok, akiknek közük volt június 4-éhez, még mindig zaklatásnak és börtönnek vannak kitéve. 

 

Ma Jing-csiu tajvani elnök közleményében úgy fogalmazott, Kínának biztosítania kell, hogy a június 4-i "tragédiához" hasonló nem ismétlődhet meg, s reményét fejezte ki, hogy a kínai hatóságok elfogadják a másságot, olyan üzenetet küldve Tajvannak, hogy a politikai reformot komolyan gondolják.

 

Kína különleges közigazgatási övezetében, Hongkongban helyi idő szerint este nyolc órakor tízezrek gyűltek össze a Viktória parkban, hogy hagyományosan gyertyafényes virrasztással emlékezzenek meg a negyedszázada történtekről, a halottakról. Az összegyűltek között külföldiek és turisták mellett a szárazföldiKína területéről érkezettek is vannak.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Tienanmen-téri-évforduló-6.jpg

"Azt követelem a kínai hatóságoktól, hogy azonnal engedjék szabadon azokat, akiket a szólásszabadsághoz való joguk gyakorlása miatt vettek őrizetbe" - mondta a tisztségviselő.

Tienanmen-téri-évforduló-2.jpg

Jogvédő szervezetek szerint körülbelül félszázan lehetnek olyanok, akiket a hatóságok a június 4-i évforduló előtt "biztonsági okokból" őrizetbe vettek, elsősorban azért, mert azt gyanítják róluk, hogy megemlékezésre készülnek. Úgy tudni, vannak olyanok is köztük, akikre börtön vár.

Tienanmen-téri-évforduló-3.jpg
Kedden például őrizetbe vettek Pekingben egy ausztrál állampolgársággal rendelkező kínai művészt, miután interjút adott a 25 évvel ezelőtti Tienanmen téri diáklázadásról, amelynek maga is résztvevője volt. Sajtóértesülések szerint még a múlt hónapban egy másik művészt is őrizetbe vettek, aki egykor a hadsereg katonájaként a tüntetést leverők között szolgált, és részt vett a Tienanmen tér megtisztításában is.

Tienanmen-téri-évforduló-4.jpg
A 43 éves Csen Kuang megemlékezést szervezett. Öt másik személyt, köztük értelmiségieket, Pu Cse-csiang ügyvédet és két férfit, akiket már a kilencvenes évek elején 16 év börtönre ítéltek megemlékezések szervezése miatt, szintén fogságban tartanak. Voltak, akik szerint a találkozóról a világhálón megjelentetett fényképek ingerelték fel a rendőröket.

Tienanmen-téri-évforduló-5.jpg
A kínai hatóságok meg akarják előzni, hogy a korrupció, az egyenlőtlenség és az infláció ellen demonstrálók egykori több hetes tüntetésének leveréséről és a több száz vagy még annál is több halálos áldozatról Kínában megemlékezzenek.

Tienanmen-téri-évforduló-7.jpg

Forrás: MTI - hirado.hu, Fotók: Huffington Post

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása