A kínai konyha híres változatos színéről, jellegzetes aromás ízéről, a területenként eltérő stílusáról és különleges összetevőiről. A következő tíz étel mindegyike egyedi a maga módján remek ízével, megjelenésével és hagyományos kultúrájával.
1., Édes-savanyú sertés
Az édes-savanyú sertés - esetleg csirke - különösképpen kedvelt kínai étel a kantoni konyhában. Mára az egész világon népszerű lett. Elkészítése egyszerű, jól néz ki és remek íze is van, így nem csoda, hogy a kedvenc kínai ételek közül ez viszi el a pálmát a külföldiek körében.
2., Kung Pao (Gong Bao) csirke
A Kung Pao vagy Gong Bao csirke a Guizhou-i konyha leghíresebb étele. Egyaránt népszerű a kínaiak és a külföldiek körében is. Ha megkérdezünk valakit, mondjon egy kínai ételt, a Kung Pao csirke biztos közötte lesz.
3., Tavaszi tekercs
A tavaszi tekercs kínai előétel, frissen vagy olajban sütve fogyasztják. Általában a Tavaszi Fesztivál idején tálalják, innen ered a neve is. A tavaszi tekercset vékony kerek tésztalappal készítik, melybe tölteléket tesznek majd forró olajban kisütik.
4., Tojásos sült rizs
A tojásos sült rizs a világon a legtöbbet rendelt kínai étel az éttermekben és a házhoz-szállítások során is. Általában köretnek eszik curry-s, sült vagy édes-savanyú ételekhez, de magában is kitűnő.
5., Fűszeres tofu
A fűszeres tofu is igen népszerű kínai étel és úgy tartják, hogy Szecsuan tartományból származik. Tofu (aludt szójatej) és darált hús - általában sertés vagy marha - kombinációja fűszeres csilis szósszal és olajjal készítve, világos-vörös színű egy-tál étel. "Hot" védjegyével jellegzetes, nyelv-zsibbasztó szecsuani étel.
6., Gombóc (Dumplings)
Kína már a Szong dinasztia óta tökélyre fejlesztette a gombóc készítés művészetét. A kínai gombóc lehet gömbölyű, félhold alakú, főzhetik vagy süthetik. A töltelék lehet édes vagy sós, vegetáriánus vagy hússal és zöldség keverékkel töltött. Ez az egyik legnépszerűbb hagyományos étel Kínában és nagyon népszerű a külföldiek körében is.
7., Won Ton leves
Ez az egyik legnépszerűbb leves szerte Dél-Kínában és nem csak az utcai árusok között. A legismertebb won ton forma háromszög alakú. A négyzet alakú tésztát félbehajtják és a szemben lévő sarkait összehúzzák. Töltve is lehet készíteni, hasonlít a dumpling-hoz. A won ton-t általában megfőzik és levesben tálalják.
8., Pekingi kacsa (!)
Több mint 600 éves múltjával a sült pekingi kacsa leghíresebb ínyencsége Pekingnek és az egyik legnépszerűbb étel Kínában. Világszerte elismerik csábító fényes színét, ropogós bőrét és porhanyós húsát.
9., Sült tészta (Chow Mein)
Kínában a "chow mein"-t puha tésztából készítik. Ropogós sült tésztához több olajat kell adni és tovább kell pirítani, szárítani.
10., Sült garnéla kesudióval
A fűszeres tofuhoz hasonlítva ez az étel igazán könnyűnek mondható. Köztudott az is, hogy tápláló, szép és persze finom. Úgy tartják, hogy a sült garnélarák és kesudió megvédi a szív- és agyi- érrendszert és megakadályoz szív- és egyéb érrendszeri betegségeket. A rák általában puha és könnyen emészthető ezért jól társul hozzá a keményebb és nehezebb kesudió.
Forrás: CW / Peter
ccvv 2013.04.20. 23:47:23
Páneurópai Harci Kos 2013.04.21. 02:36:24
viszont azt leszögezem, hogy a hazai kínai konyha és a tényleges kínai konyha között észvesztően nagy ízbeli (és szagbéli) különbségek vannak.
kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2013.05.13. 03:33:09
Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.05.19. 14:21:35
Maskulonben ehelyett Lamien-t kellett volna valaszd, mert az a legnepszerubb kinai teszta etel!! Sult teszta tobbnyire muszlin (Xinjiang) etteremben van, mar emiatt sem lehet a top listan... Nem tudtad? :)
Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.05.20. 01:33:45
kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2013.06.21. 08:14:40
1. A sült tészta kínaiul 炒面, amit chaomian-nek írunk át pinyinbe, nem pedig e-vel, ahogy te tetted. A lamian-ben ugyanígy (ott is ez a szó szerepel).
2. A chow mein egy régóta használt átírás erre a kajára, itt megtalálod, hogy miért: en.wikipedia.org/wiki/Chow_mein
Mtepet 2015.04.23. 11:34:30
Éva Sztrimbej 2021.07.09. 10:20:16