pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Még több halott, több tucatnyi eltűnt ember

2015.08.17. 12:15 Pekingi Zsazsa

Két újabb holttestet emeltek ki a romok alól a múlt szerdai tiencsini robbanások helyszínén, így az áldozatok száma hétfőn 114-re emelkedett, az azonosított holttestek száma 54. Egyelőre eltűntként kezelnek 70 embert - közölték hétfői tájékoztatójukon a városi illetékesek.

tiencsin_robbanas.jpg

A halottak közül 39 tűzoltó és öt rendőr. Az eltűntek többsége ugyancsak tűzoltó. Továbbra is mintegy 700 ember van kórházban.

tuzoltok_tiencsin-2.jpg

Sajtójelentések szerint a vidéken toborzott, többnyire 20-as éveikben lévő fiatalok, akiket a vállalat szerződtetett, nem voltak gyakorlott és jól képzett tűzoltók. Kínában országos gyakorlat a helyi tüzekhez gyorsan riasztható céges tűzoltóegységek fenntartása. Szakmai felügyeletüket viszont nem a közbiztonsági tárcához tartozó városi tűzoltóság látja el.

tuzoltok_tiencsin-1.jpg

Ezek a tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre. Családtagjaik kétségbeesetten követelik a hollétükre vonatkozó információkat, keresik a magyarázatot a történtekre és szeretnék elérni a felelősök megbüntetését.

tiencsin_katonak-2.jpg

A helyszínen továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét.

tiencsin_katonak-3.jpg

A hadsereg vegyvédelmi alakulatai vasárnap megkezdték a vélhetően több száz tonna rendkívül mérgező nátrium-cianid maradványainak eltakarítását - ezt a pekingi helyőrség parancsnokságának vezérkari főnöke, Si Lu-ce erősítette meg sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a semlegesítést hidrogén-peroxiddal folytatják, egyúttal építik azokat a zagygátakat, amelyekben a sérült hordók tartalmát elhelyezik, a még ép hordókat pedig elszállítják.

tiencsin_katonak-1.jpg

Si közölte, a robbanás helyszínének közelében nem tapasztaltak mérgező gázokat a levegőben. A városi környezetvédelmi hivatal vezető mérnöke azt állította, hogy a 17 megfigyelő pont közül két helyen észlelték a hidrogén-cianid jelenlétét a levegőben, de nem az egészségre veszélyes mértékben.

tiencsin_katonak.jpg

A kritikus területeket körülbelül 160 különlegesen képzett katona kutatja át, hogy megelőzzék a másodlagos katasztrófát. A katasztrófa-elhárítás központjának illetékesei kijelentették, eddig egyetlen mentőnél sem tapasztaltak a vegyszereknek tulajdonítható mérgezést, rosszullétet.

li_ko-csiang-1.jpg

Vasárnap a helyszínre utazott Li Ko-csiang miniszterelnök azzal a céllal, hogy találkozzon a tűzoltókkal, a mentőkkel és felkeresse a kórházban a sérülteket.

li_ko-csiang.jpg

A helyszínen hősöknek nevezte a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltókat, családjuk azonos kártérítést kap, függetlenül attól, hogy hivatásos tűzoltóként dolgozott vagy szerződéses, helyi alkalmazott volt.

tiencsin_ego_autok.jpg

Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a helyi kormányzatoknak címzett írásos utasításában közölte, hogy jobb katasztrófa-elhárítási rendszert, a munkavédelmi előírások hatékonyabb betartását és minden lehetséges biztonsági kockázat alapos felmérését várja el. Mint fogalmazott, az elszámoltatás rendszerét komolyan kell venni a gyakorlatban, hogy megelőzzék a hanyagságból elkövetett mulasztásokat.

A legfőbb ügyészség vasárnap bejelentette, hogy nyomozást indított hivatali hatalommal való visszaélés és kötelességszegés gyanúja miatt, keresik a bűncselekményre utaló nyomokat. Az ország rendőrfőnöke (egyben a közbiztonsági tárca vezetője) azt közölte, hogy a robbanások ügyét átlátható módon fogják kezelni, vagyis a közvélemény korrekt tájékoztatást fog kapni.

A Zsenmin Zsipao című központi kínai pártlap hétfői kommentárjában arról írt, hogy a nyomozás, illetve a tűz és a robbanások pontos okának megállapítása a pusztító rombolás miatt nagyon hosszú időt vesz igénybe. A lap a kormányzati hivatalokat folyamatos tájékoztatásra figyelmezteti, egyben türelemre inti a közvéleményt és azt kéri, hogy bízzanak az eljáró hatóságokban.

A Global Times című angol nyelvű napilap szerint a tiencsini tisztségviselők ügyetlenül kommunikálták az elmúlt napok történéseit. Megemlítette a lap azt is, nem ez az első eset, hogy a kormányzat részéről nem megfelelő szinten képviseltetik magukat a sajtótájékoztatókon, s nem állnak a kérdezők elé.

Ennek - véli a Global Times cikkírója - egyik oka, hogy még mindig nem érzik kötelességüknek a közvélemény tájékoztatását, a másik pedig a bizonytalanságból eredő félelem: nehogy olyat mondjanak, amiből még nagyobb baj lehet. A helyzet kezelésének ilyetén módjával azonban megkérdőjeleződik a kormányzat hitelessége - fűzte hozzá a Global Times.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: People's Daialy, China News, NetEase

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása