pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

35 éves lett Basi, a legöregebb Kínában élő óriáspanda

2015.05.22. 10:15 Pekingi Zsazsa

Fuzhouban az óriáspanda kutatóközpontban, Délkelet-Kína Fujian tartományában május 21-én kezdték el ünnepelni a 35. születésnapját majd novemberben ünneplő Basit (Paszet), szárazföldi Kína legöregebb pandáját.

basi-1_1.jpg

Egészen novemberig fog tartani az ünnepléssorozat az állatkertben, mondta Chen Yucun a Fuzhou Panda World igazgatója. Basi életkora emberi mértékkel számítva jóval 100 év felettinek felel meg.

Basi egy nőstény panda, és "Beauty Panda" néven is ismert, mivel róla formázták meg "Pan Pan-t", az 1990-es Pekingi Ázsiai Játékok kabalafiguráját. 1987-ben Basit meghívták a San Diego-i állatkertbe is, Kaliforniába, ahol hat hónapot töltött és ez idő alatt 2.5 millióan látták. Közel 700 újságcikk jelent meg róla az USA-ban, Kanadában és szerte a világon. 1991-ben meghívta a CCTV, a kínai állami televízió, a Tavaszi Fesztivál Gálára. A kilencvenes évek elején végigutazta Kínát az Állami Erdészeti Hivatal nagyköveteként. Fellépéseivel sok adományt sikerült gyűjtenie a pandák és élőhelyeik védelmére.

basi-3_1.jpg

Basi egészsége 2000-ben rosszra fordult, magas vérnyomással kezelték és - elsőként a pandák között - sikeres műtéttel eltávolították szeméről a kialakult szürke hályogot - számolt be a Hszinhua hírügynökségnek Si Fej-ning, egyik gondozója.

A matróna öregedése folyamán a szakemberek több, korábban nem tapasztalt problémával találkoztak, amelyekre egyedi megoldásokat kellett találniuk. Így megritkult fogazata miatt például kedvenc bambuszrügyeit kis szeletekre vágták, mellé tojásfehérjeport kapott, és a gyógyteától sem menekülhetett.
Paszéról a következő hónapokban animációs film készül, könyvet is kiadnak róla és festményeken is megörökítik majd, írta az MTI.

basi-2_1.jpg

A pandák a szabadban általában 12-15 évig élnek, fogságban átlagosan 22 évig. 2011-ben pusztult el Kínában a 34 éves Ming Ming, az ország akkor legidősebb pandája.

basi-4_1.jpg

basi-5_1.jpg

basi-6_1.jpg

Még több óriáspandás cikk: ITT!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása