pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Basi, a világ legidősebb pandája

2013.08.07. 12:09 Pekingi Zsazsa

A Fuzhou Panda World-ben él a világ legidősebb pandája. Basi 1980-ban született, 33 éves az idén, ami igazán matuzsálemi kornak tekinthető, ha ezt átszámoljuk emberi évekbe. Életkora 132 évnek felel meg, mivel a pandák és emberek évek közötti átszámítási aránya 1:4-hez. A pandák átlagéletkora egyébként 12 év.

basi-2.jpg

Basi szülővárosa Sichunban van Délnyugat-Kínában. A korai 80-as években a vad nyílbambusz kipusztult a pandák élőhelyén, Szecsuan tartományban. A nyílbambusz 60 évente virágzik csak és 10 évig kell a növénynek fejlődnie, míg az a pandák számára fogyasztható lesz. A környéken az állatok kollektív éhezésnek voltak kitéve, köztük Basi is. Egy közeli faluból, Baoxing megyéből származó asszony fogadta be Basit először, amikor meglátta egyedül kószálni az állatot egy Basi Árok nevű helyen. 1985-ben, állami felügyelet alatt, bekerült a Fuzhou Panda World-be, ahol most is él.

stuffed-pan-pan.jpg

Basi egy nőstény panda, és "Beauty Panda" néven is ismert, mivel róla formázták meg "Pan Pan-t", az 1990-es Pekingi Ázsiai Játékok kabalafiguráját. 1987-ben Basit meghívták a San Diego-i állatkertbe is, Kaliforniába, ahol hat hónapot töltött és ez idő alatt 2.5 millióan látták. Közel 700 újságcikk jelent meg róla az USA-ban, Kanadában és szerte a világon. 1991-ben meghívta a CCTV, a kínai állami televízió, a Tavaszi Fesztivál Gálára. A kilencvenes évek elején végigutazta Kínát az Állami Erdészeti Hivatal nagyköveteként. Fellépéseivel sok adományt sikerült gyűjtenie a pandák és élőhelyeik védelmére.

basi-1.jpg

Élete során sok betegségen esett át, volt köztük olyan, ami majdnem végzetes lett, de szerencsésen átvészelte ezeket gondozói lelkiismeretes munkájával. Basi ma egészséges és a Fuzhou Panda World-ben él, remélhetőleg még sokáig és jó egészségben.

basi-9.jpg

basi-10.jpg

basi-3.jpg

basi-4.jpg

Basit nyáron hűvös helyen tartják, mire kicammog a szabadba, már el is fárad. Etetni és itatni kell, mert szereti félretenni az ételt.

Forrás: CN

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása