Kelet-Kína Zhejiang tartomány Dongyang városának polgárai követve a hagyományokat, idén ismét elkészítették a külföldön is jól ismert csemegét, a "szűz fiúk tojását". A városszerte árusoknál és boltokban is kapható FIATAL FIÚK PISIJÉBEN (!) főtt tojások - azt mondják - idén különösen savanyú, ami még finomabbá teszi ezt az extra "csemegét".
A népszerű tavaszi étellel Dongyang lakói ebben az évben nagyon elégedettek, ami tulajdonképpen nem más, mint hagyományos tyúktojások kétszer felforralva fiatal fiúk vizeletében. Kis dologból milyen nagy dolgok tudnak születni!
Magyarországon nem igazán ismert étel a "szűz fiúk tojása" és nem is található meg a kínai gyorsbüfék választékában, de azt tudni kell róla, hogy évszázadok óta készítik és sokan szeretik is Dongyang város lakói közül. Azt tartják, hogy számos jó hatása van az emberi szervezetre, energiát ad, tisztítja a vért és enyhíti a lázat.
A vizeletet, ami a tojások főzéséhez kell, a helyi iskolákban gyűjtik össze egészséges 10 éves vagy annál fiatalabb fiúktól. Náthás, beteg kisfiúk nem pisilhetnek a helyi iskolákban felállított vizeletgyűjtő vödrökbe, így védve meg a tojások "tisztaságát". De nem elég ám egyszer megfőzni a tojásokat a pisiben, az elkészítési módszer ennél kicsit bonyolultabb. A tojásokat legelőször megfőzik héjastul a vizeletben aztán megrepesztett tojáshéjjal ismét buggyantanak egyet rajta. Hahó! Ha valaki pisiben főtt tojást csinál, készítse azt el rendesen! Nem igaz?
Jelentések szerint az idei szűz fiú tojások savanyúbbak a korábbiaknál, ami még ízletesebbé teszi ezt a különleges kaját. Nem írnak cikkekben arról, mitől is savanyúbb most ez a "csemege", de gondolom bizonyos dolgokat nem szokás megkérdezni...
Az utcai árusoknál - akik egyébként nagy gondossággal tárolják a tojásokat a megfelelő hőmérsékleten - a tojások darabja 1.50 jüan (54 forint), kétszer annyiba kerül, mint egy rendes főtt tojás.
2008-ban a szűz fiúk tojása kulturális öröksége lett Dongyang városának, úgyhogy hamarosan várható, hogy az UNESCO is rácuppan, mint a washokura, kimjangra vagy a kimchire.
Természetesen nem mindenki lelkes rajongója Dongyangban e különös ételnek, helyi lakosok és persze orvosok megkérdőjelezik az egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságait. Néhány doki higiéniai problémákat is lát a dologban, de szerintem ez csak kukacoskodás! Még hozzátenném, hogy a termék szaga is eléggé erős, na de ki nem járt már halpiacon vagy vágóhídon!
Mindenesetre, aki ezek után kedvet kapott a dologhoz, kóstolja meg. Én maradok a Pálpusztainál és a ruszlinál...
Forrás: RocketNews24
Utolsó kommentek