pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Kegyetlen kínai kaják nyomában

2013.06.18. 17:45 Pekingi Zsazsa

Sok történet kering a nyugati világban más kultúrák furcsa és undorító étkezési szokásairól, különösen az ázsiaiak, azon belül is a kínaiak furcsa étkeiről. Az elbeszélések - a viszonylag "enyhe" kutya, bogár és a patkány evéstől a kegyetlen és szadista történetekig, például élő állatok agyának elfogyasztásáig - igencsak változatosak.

smoked-monkey-head-on-grill.jpg

Ezek "hitelessége" persze attól is függ, hogy a hallgató vagy olvasó mennyire hiszékeny, hajlamos-e egyáltalán ezekből bármit is komolyan venni. Az alábbi legendáknak van némi valóságalapja, de sajnos a legszenzációsabb történetekre sincs gyakran bizonyíték, még ha komoly, többszintű kutatást is végeztek már mások ez ügyben.

Az ilyen mesék középpontjában az a bizarr és barbár sztereotípia áll, hogy egy kínai mindent hajlamos megenni.  Ezt inkább azzal módosítanám, hogy a kínaiak szerint “ami különleges vagy ritka annak nagy értéke van”, így ha valaki ilyen dolgokat ehet és ihat az azt jelenti, hogy az illető jómódú és magasrangú ember.

A történelmi időkben egy sor "kegyetlen" fogást készítettek Kínában, melynek része volt az állatkínzás is. Néhány ezek közül még a modern kínaiakat is megdöbbenti. Természetesen nem minden kínai egyforma és eszik rémségeket, de azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a mai napig keveset tudnak az állatvédelemről.

Mivel a következő tartalom nem való mindenkinek, ezért gyenge gyomrúak és állatszeretők inkább nézzék meg a linkre kattintva a tíz legnépszerűbb kínai ételt vagy itt hagyják abba az olvasást.

Majom agyvelő

Monkey-Brain.jpg

Itt az asztaltársaság élő majom agyát fogyasztja el. Egy kis asztalt készítenek elő a vendégeknek, melynek közepén egy lyuk van, éppen csak akkora, hogy az asztal alatt kikötözött majom feje búbja kilátszódjon rajta. A szőrt leborotválják a fejtetőről és a koponyát felnyitják. A majom persze félelmében sikoltozik, majd fűszereket és forró olajat spriccelnek az agyára, és kimerik annak darabjait az asztal körül ülők a tányérjára. Azt tartják, hogy kitűnő étel...

Három sikoly

mice-dishes.jpg

A vendégek újszülött egereket és egy adag szószt rendelnek. A bébi egerek előszőr akkor sikítanak, mikor pálcikákkal megfogják őket. Második alkalommal  akkor, amikor belemártják őket az erős fűszeres keverékbe. Végül a harmadik sikolyt akkor eresztik ki magukból, amikor a vacsorázó a szájába veszi a kis állatot. Néhány kantoni még ma is eszik egeret, mert azt állítják róla, hogy magas a fehérje tartalma...

Élő szamár

Fresh-Donkey.jpg

Az élő szamár lábait és fejét cölöpökhöz kötözik, majd a vendégek gondosan kiválasztják, hogy az állat melyik részét szeretnék elfogyasztani. Ezután a hentes leforrázza megjelölt területeket és a szőr eltávolítása után kivágja a húst a még élő állatból. Gyors elkészítés után a vendégek csendben elfogyasztják az ételt, miközben a szamár fülsiketítően bömböl. Az eljárás egyébként hasonlít a “ling chi”-hez (lassú vagy ezer vágás), az ősi kínzási módszerhez, amikor az élő áldozatot lassan feldarabolták.

Sült kacsatalp

Roasted-ducks-claws.jpg

Az élő kacsákat egy tűzzel alulról felhevített vaslapra helyezik, így az állatok ugrálni kezdenek az elviselhetetlen forróság miatt. Ezzel egy időben szomjasak is lesznek és a vendégek szójaolajjal itatják őket, így a talp íze később kellemes lesz, miután megsül és levágják azt. Cixi, a hírhedt özvegy császárné, aki a Qing dinasztia (1644-1912) idejének végén élt, nagyon kedvelte ezt az ételt, különösen a vékony égett bőrt a kacsák talpán.

Rákok alkoholban

Drunken-shrimp.jpg

Ennél az ételnél élő rákokat tesznek erős alkoholba, például baijiu-ba és addig tartják benne az állatokat, míg azokat jól átjárja az ital és a szesz íze. Élve vagy más módon is elkészítve fogyasztják.

Szélben szárított csirke

Feng-Gan-Ji.jpg

Az élő csirkét a hasánál felvágják, kibelezik és fűszereket pakolnak bele. Ezután a szabad levegőn felakasztják őket, hogy a szél kiszáríthassa az állatot. Miután jól megszáradt, elfogyasztják.

Végül el kell mondani, hogy az állatkínzás soha nem volt része az általános kínai konyhának, és hogy mi nyugatiak sem vagyunk teljesen ártatlanok, gondoljunk csak a libatömésre.

Forrás: Shanghai Star, CW

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nahogyverjemaszádba 2013.06.19. 11:45:17

ha igazán bele akartok kóstolni az autentikus kínai cuccokba, akkor a Rákóczi téri piac épületén kívül, van egy kínai"abc" ahol olyan dolgokat próbálhattok ki, mint a csirkekarom(3-4 féle ízben), édes disznóbőr és még sorolhatnám.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.19. 12:50:43

hát nem nagyon kóstolnám meg egyiket se. :S

j311 2013.06.19. 13:00:09

Ezekhez kepest a libatomes, csak egy szelid tuletetesi forma...

Liping 2013.06.19. 13:51:46

Túl azon, hogy erősen szenzációhajhász lett a poszt, legjobb tudtommal az agyban nincs fájdalomérzékelés.

Kono 2013.06.19. 14:05:21

"mi nyugatiak sem vagyunk teljesen ártatlanok, gondoljunk csak a libatömésre."

Hát ja... Szégyellje magát mindenki- mármint európai.

Csak nekem nem összemérhető az állatok élve levágása, nyúzása, sütése a libatöméssel?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.06.19. 14:11:33

Azért az a majom, meg a szamár már elég durva! Nem igazán értem, hogy miért jobb így a hús, mintha megölnék előtte gyorsan az állatot. A többit már meg sem említem, de ezek tükrében már simán elhiszem a magzat evést---pedig abban azért kételkedtem eddig!

j311 2013.06.19. 14:22:34

@HK417: Allitolag a felelemtol es szenvedestol felszabadulo adrenailintol finomabb a hus.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.06.19. 14:38:40

@j311: Ja--lehet. Mondjuk én nem vagyok egy harcos állatvédő, meg különösebben "gyengelelkü" sem, de az ilyen dolgok azért kiverik a biztit! Amúgy nem tudom mennyivel lehet jobb a gyakorlatilag nyers velő, vagy hús az adrenalintól, de ők biztos érzik a különbséget,...

pelekas 2013.06.19. 15:07:20

Hát igen a libatömés nagyon szörnyű dolog, szégyenpír is van az arcomon... mert otthon nálunk tömtek libákat anno... most megtudtam, hogy ez összevethető a szamár élve elfogyasztásához... Igaz a liba a tömés után vígan elvolt, és nem sápítozott, ellentétben a szamárral. Ez az összevetés elég gázosra sikeredett szerintem....

hallari73 2013.06.19. 22:01:02

@Liping: lehet, hogy nincs fájdalomérzékelés az agyban, de ezzel együtt elég barbár módon történik a fogyasztása. A többiről nem is beszélve...

Liping 2013.06.19. 22:14:17

@hallari73: Kétségtelenül, de:

"That the eating of the brains from living monkeys is part of some restaurants' menus is one well-known example of an urban legend.[9][10]
Maxine Hong Kingston's book The Woman Warrior also contains a description of a monkey feast, including the special table.
The Attic: Memoir of a Chinese Landlord's Son is a 1998 memoir of life in Communist China by Guanlong Cao, in which the author describes the eating of live monkey brains.
In Tama Janowitz's collection of stories, Slaves of New York, a character describes a dinner experience in which his fellow diners ate fresh monkey brains whilst on a business trip.
In a Calvin and Hobbes strip, when Calvin complains about the smell of his mother's cooking, saying "Whatever it is, I'm not eating it!", his mother tells him that the stuffed bell peppers she is preparing are actually "monkey heads". While Calvin's mother succeeds in making him eager to eat the peppers, his father is disgusted by her description and reacts with the same words that Calvin had used beforehand.[11]
Serving live monkey brains was staged in the 1978 mondo film Faces of Death, in which a scene shows a group of people eating the dish in this manner.
Il Paese del sesso selvaggio directed by Umberto Lenzi (1972, also known as The Man from the Deep River) is an Italian cannibal film set in Burma that has a monkey brain scene.
In Cannibal Holocaust (1980), a tribesman slices off a monkey's face and proceeds to eat the brains.
In Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), chilled monkey brains are served as a dessert in a scene set in India.[12]
In the 1985 film Clue dinner guests are served monkey brains, but they are not revealed as such until the end of the film. This provides a clue towards who killed the cook.
In the 1995 Hong Kong film Jin Yu Man Tang (The Chinese Feast)[13] featuring Leslie Cheung, monkey brain is the last cuisine that two best Chinese chefs are competing with.
Elsewhereless (1998) is a contemporary opera set in Africa that features a live monkey brain scene."

Tánc a bót előtt. 2013.06.19. 22:34:57

A halal elotti sokk miatt az izomszovetek telemennek verrel es szarabb lesz az izuk. Alap a vagohidon az allatok "pihentetese" mielott elkabitjak oket arammal, vagy hasonloval. De mi bunko Magyarok ehhez nem ertunk ugy latom csak szegyenkeznunk kell a libatomes miatt az egesz vilag elott. nevetseges milyen ostoba emberek vannak

Szalahadin 2013.06.21. 01:12:35

Hát mit mondjak, nem sok empátia szorult a posztolóba, ha szerinte mindegy, hogy megtömnek kukoricával egy libát, vagy élő majom agyát kanalazgatják, esetleg kisebb-nagyobb darab húsokat kivágnak egy élő szamárból.
Ha a szerző komolyan gondolja, hogy ezek összemérhető dolgok, akkor rettenetesen súlyos mentális és kognitív deficittel kell élnie, nem lehet könnyű neki.
Kicsit az az érzése az embernek, hogy az agyának az empátiáért és a dolgok elkülönítéséért felelős részeiből már néhányszor jól bereggelizett egy kínai család. :-(

zsírmalac 2013.07.04. 02:08:57

Csak egyszer látnék egy olyat, hogy az élő szamarat darabolják, és lenne nálam lángszóró...

McKinney 2014.03.15. 15:55:25

@zsírmalac: élő szamárból vágott falatok lángszóróval sütve, szabadalmaztatod?

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2014.08.01. 19:53:21

@j311: A hús a félelemhormonoktól megkeseredik. Érdekesség, hogy hagyományosan nem az vágja a disznót, aki tartotta: úgy mondják, hogy a csalódástól is keserűvé válik a hús.
süti beállítások módosítása