pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A kínai web karbantartásának napja

2013.06.04. 06:21 Pekingi Zsazsa

Sokan ezt a napot persze a "Tienanmen téri mészárlás" vagy a "Június 4-i incidens" napjának ismerik.

A Tienanmen tér vagy a Mennyei Béke Tere nevét a teret északon határoló és azt a Tiltott Várostól elválasztó Mennyei béke kapujáról kapta. 440 000 m²-es területével a világ legnagyobb tere. A kínai kultúrában szimbolikus jelentősége van, mivel a kínai történelem számos eseményének szolgált helyszínéül...

tumblr_m608m1JzzU1r84pkto8_500.jpg

1989 tavaszán kínai diákok és a munkások elfoglalták a pekingi Tienanmen teret, és ezzel megkezdődött a kínai történelem legnagyobb erőszakmentes politikai megmozdulása. Voltak olyan napok, amikor több mint egymillió ember vonult fel a pekingi utcákon. Huszonnégy évvel ezelőtt a közel hat hét békés tüntetés során a sátrakat vert  tömeg, többségükben egyetemisták, demokratikus reformokat, a korrupció elleni fellépést és nem a kommunista párt hatalmának megdöntését, vagy a kormány leváltását követelték.

jun-04-tiananmen-square-protest.jpg

A mozgalomnak a kormány rajtaütéssel vetett véget, mivel a pártvezetés keményvonalasai elhatározták a szigorú példastatuálást. Június 3-4-én a hadsereg páncélos, ejtőernyős és egyéb egységeit vetették be a Tienanmen téri demonstrálók ellen. A diákok buszokat borítottak és gyújtottak fel, Molotov-koktélokkal támadtak üldözőikre. A kiskatonák éles fegyverekkel lőttek emberekre és vaktában minden mozgó célpontra. A beavatkozás több ezer ember életét követelte. Hasonló keménységgel léptek fel a többi nagyvárosban tüntetők ellen is. A lakosság, különösen kezdetben, egyetértett a diákokkal és támogatta őket. Később az állandósult feszültség, a kijárási tilalom, a bezárt boltok, az erőszak kezdeti jelei sokakat elbizonytalanítottak.

tumblr_lg3o1892c21qei6cho1_500.jpg

A június 4-i incidens Kína egész területén mai napig tabu téma. Ezen a napon szokták “karbantartani” a legnépszerűbb kínai közösségi oldalakat is és már 3-án eltüntették még a gyertya ikonokat a helyi mikroblog oldalakról, nehogy valaki el merjen küldeni ilyesmit az áldozatok hozzátartozóinak. Persze a hivatalos magyarázat az, hogy átszerkesztik az ikonokat és ezért átmenetileg hiányzik a gyertya ikon a listából. A kínai internetszűrők igyekeznek meggátolni, hogy a 24 évvel ezelőtti eseményekre utaló keresési találatok révén az évfordulón ismét téma legyen a diáklázadás leverése, vagy a demokratikus reformok követelése. Persze több, kevesebb sikerrel:

What-Tiananmen-Incident-530x358.jpgTienanmen téri mészárlás? Milyen mészárlás?!

tiananmen-ducks.jpgÉs ez a mai legmorbidabb...

bbb1.png

Kína történelmének e sötét fejezetére a mai harmincasok közül is már egyre kevesebben emlékeznek. A valamilyen módon érintettek és a közvélemény egy része azonban számon tartja június negyedikét és arra számít, hogy a politikai vezetés egy napon átértékeli az eseményeket. Hongkongban, a különleges közigazgatási övezetben ezen napon hagyományosan éjszakai, gyertyás virrasztást tartanak az áldozatok emlékére.

Amennyiben valakit részletesen érdekel a téma, az feltétlen nézze meg a legjobb dokumentumfilmet, ami valaha készítettek ebben a témában, "A Mennyei Béke Kapuja" című alkotást. Rendezte Richard Gordon és Carma Hinton,  írta Geremie Barme és John Crowley. A három órás dokumentumfilmet 1995-ben készítették.

"The Gate of Heavenly Peace" 1. rész:

"The Gate of Heavenly Peace" 2. rész:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása