pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Elbúcsúztatták a kínai kommunisták utolsó "halhatatlanját"

2015.07.23. 11:45 Pekingi Zsazsa

Pekingben szerdán elbúcsúztatták a kínai kommunisták nagy öreg forradalmárainak, a "nyolc halhatatlannak" 99 éves korában elhunyt utolsó tagját, Van Lit, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) volt elnökét.

wan_li-1.jpg

A kínai fővárosban Van Li hamvasztásának napján a Tienanmen téren, a pártközpont és a kormányzati negyed főbejárata előtt félárbocra engedték a nemzeti zászlót, és ugyanígy tettek a parlament, a külügyminisztérium épületénél, a határállomásokon és a kínai diplomáciai képviseleteken is.

wan_li-3.jpg

A Santung tartományban született Van 1936-ban csatlakozott a kommunista párthoz, harcolt a japán megszállók ellen. Nevéhez több kezdeti gazdasági reformintézkedés is fűződik. Mao Ce-tung néhai államelnök 1976-os halála után a keleti Anhuj tartományban szolgált mint első számú pártvezető. Itt az agrárreform keretében például ő vezényelte le a mezőgazdasági népi kommunák feloszlatását, sokak ellenzése közepette. Megoldásai később példaként szolgáltak más tartományokban.

Az 1950-es években volt miniszterhelyettes, városépítési miniszter és pekingi párttitkár. 1959-ben, az új Kína kikiáltásának 10. évfordulójára készülve, az Országos Népi Gyűlés Házának építését felügyelte.

wan_li-2.jpg

Egyike volt azoknak, akiket az egykori forradalmárok közül munkával történő átnevelés céljából a kulturális forradalom idején vidékre küldtek, de később volt vasútügyi miniszter, valamint a könnyűipari tárcánál is szolgált.

wan_li-6.jpg

A forradalmár Anhuj tartománybeli sikerei után a párt központi bizottságának titkárságán, annak vezetőjeként, Hu Jao-pang pártfőtitkár keze alatt dolgozott, majd 1984-ben miniszterelnök-helyettesi posztot kapott. Négy évvel később lett a parlament elnöke egészen nyugdíjba vonulásáig, 1993-ig. Az évek során mindvégig a szintén reformer Csao Ce-jang támogatójaként lépett fel.

A Tienanmen téri diáklázadások kitörése idején Észak-Amerikában tartózkodott, hazatérése után politikai kényszerhelyzetben állt az addigra már félreállított Csao Ce-jang nélküli politikai vezetés mellé, de támogatásáról nyilvános nyilatkozatot az ügyben nem tett.

wan_li-4.jpg

Vanról elterjedt, hogy szeretett teniszezni és bridzselt. Teniszpartnerei között tudhatta George H. W. Bush volt amerikai elnököt és Robert Hawke egykori ausztrál kormányfőt is.

wan_li-5.jpg

A július 15-én elhunyt Vant nekrológjában kiváló párttagként, az idők próbáját kiálló pártkatonaként, kiemelkedő proletár forradalmárként, államférfiként jellemezték. A hamvait tartalmazó urnát a Papaosan forradalmi temetőben helyezték el. Temetésén jelen volt Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár is.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: AFP, New York Times, Xinhua

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása