pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Denevérszárnyú dinoszaurusz - evolúciós zsákutca Kínában

2015.04.30. 16:00 Pekingi Zsazsa

Kínai kutatók szerdán igen furcsa, repülő dinoszaurusz maradványainak felfedezéséről számoltak be. A galamb méretű őshüllőnek denevérszerű szárnya volt, és nem sokkal az első madarak előtt élt.

deneverszarnyu_dinoszaurusz_2.jpg

A Ji csi avagy „furcsa szárny” névvel illetett dinoszaurusz mintegy 160 millió éve, a jurakorban élt, körülbelül 10 millió évvel a legkorábbi ismert madár, az Archaeopteryx megjelenése előtt.

A madarak rokonának tekintik, de bőrből álló, membrános szárnya volt, mint a kortárs repülő hüllőknek, a pterosaurusoknak, és a több mint 100 millió évvel később megjelent denevéreknek.

A faj testsúlya kifejlett korában mintegy 380 gramm volt, négy centiméteres koponyájában apró fogak sorakoztak. A szárnyat karmos, háromujjú mancs és egy 13 centiméter hosszú, pálcikaszerű, a csuklóból kinyúló csont támasztotta meg. Az egyik ujj jóval hosszabb volt a többinél. A fejen, nyakon és végtagon megőrződött tollak inkább szőrhöz vagy sörtéhez, mintsem madarak repülőtollaihoz hasonlítanak.

A kutatók úgy vélik, az állat nem tudott túlságosan hatékonyan csapkodni szárnyával, mivel a pálcikaszerű csont eléggé esetlen volt, ezért szerintük inkább siklott, vagy pedig a siklást ötvözte a viszonylag eredménytelen csapkodással.

deneverszarnyu_dinoszaurusz_1.jpg

A membránszerű szárnyszövet foltjai is fennmaradtak a Hopej tartományban egy helyi gazdálkodó által fellelt fosszílián, ám homály borítja, milyen is lehetett a szárny egészének formája. A dinoszaurusz valószínűleg fákon élt, ékszerű fogaival gyíkokat, emlősöket és rovarokat, talán gyümölcsöket evett.

A legrövidebb nevű dinoszaurusz a csak Kínában előkerült fosszíliák alapján ismert Scansoriopterygidae bizarr dinoszauruszcsoporthoz tartozott, amely szoros rokoni kapcsolatban áll a legprimitívebb madarakkal, többek között az Archaeopteryxszel. A csoport tagjainak tollai és kivételesen hosszú ujjszerű képződményei voltak, amelyekkel felmászhatott a fákra, vagy elkaphatta a rovarokat.

A kutatásról a Nature folyóirat számolt be.

Forrás: hirado.hu, Fotók: Shanghaiist, AFP

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása