pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Kína hamis bankóinak 96 százalékát egy idős festőművész kliséivel nyomják

2015.03.19. 06:15 Pekingi Zsazsa

A szárazföldi Kína hamis bankjegyeinek több mint 90 százalékát olyan klisékkel gyártják, amelyek egy ismert, hetven éven felüli kínai festő közreműködésével készültek - számolt be egy vidéki újság cikkét ismertetve a South China Morning Post című hongkongi lap.

hamis-kinai-penz-1.jpg

Bár Peng Ta-hsziang a Kuangtung tartományi bíróság ítélete révén két éve életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, kliséi a mai napig használatban vannak - nyilatkozták a minap a közbiztonsági minisztérium illetékesei.

hamis-kinai-penz-peng-jiaxiang.jpg

Peng Ta-hsziang (j1) egy korábbi felvételen

A neves festőművész szülőhelyén, Santouban hajdanán állítólag élelmiszerjegyeket hamisított olyan ügyesen, hogy még a szakértőknek is gond volt megkülönböztetni őket az eredetitől. Erről a Csungkingi Reggeli Újság számolt be, amelynek cikke rámutatott, hogy Kínában egyre súlyosabb probléma a pénzhamisítás. Míg 2012-ben országosan 329 millió jüan (15 milliárd forint) névértékben foglaltak le hamis bankjegyeket, addig tavaly 532 millió jüan (24 milliárd forint) névértékű hamis papírpénzt koboztak el, ami mintegy 25 százalékos emelkedést jelez. A rendőrség évente körülbelül ezer, pénzhamisítással kapcsolatos ügyben jár el.

A közbiztonsági tárca laboratóriumának vezetője, Tung Jung-hszian közölte: a hamis bankók 96 százalékát nyomták a 73 éves Peng mester kliséivel, amelyek közül azért messze nem mind tartalmazta a hamisítást megnehezítő biztonsági elemek mindegyikét. Azt is elárulta, hogy egy 100 jüanosok nyomásához szükséges készlet ára 100 ezer jüan a feketepiacon.

hamis-kinai-penz-2.jpg

A hamis bankjegyek elemzésére már több laboratórium is létrejött Kína különböző részein. Itt a szakértők feltárják az alkalmazott eljárást és például a festékek elemzéséből, a papír nedvességtartalmából igyekeznek támpontot adni a nyomozóknak arra, hogy milyen körülmények között készülhettek.

A bűnüldözők szerint a hamisítók üzemeire nehéz rábukkanni, ezek többnyire kisebb műhelyek, a gyengébb kivitelű hamisítványok hozzávalói, a nyomtatók, a tinta és a kereskedelmi forgalomban kapható papír pedig könnyen beszerezhetők.

A bűnszövetkezetek hatalmas nyereséggel dolgoznak, napi 10 ezer jüant (460 ezer forint) is megkeresnek. Egy tavalyi ügy gyanúsítottjainak Kelet-Kuangtungban napi 24 órás munkával kevesebb mint egy hétre volt szüksége ahhoz, hogy egy tonna hamis papírpénzt legyártsanak. Névértéke 220 millió jüan (10,1 milliárd forint) volt. Hamis 100 jüanost az interneten 6 jüanért (276 forint) is árulnak.

Kínában a kereskedők, a készpénzzel dolgozók többsége rendelkezik a hamispénzek felismerését segítő eszközökkel, vagy már gyakorlottan ellenőrzik a bankjegyeket, elsősorban a 100 és az 50 jüanosokat. A legfrissebb trendek szerint állítólag egyre több kisebb címletű - egy, öt és tíz jüanos - hamis bankjegy kerül forgalomba, mert ezekre még nem gyanakszanak az emberek.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Fotók: Ecns.cn, Asia One

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása