pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Elkezdődött a kecske éve Kínában

2015.02.19. 08:00 Pekingi Zsazsa

Csütörtökre virradóra százmilliók számára kezdődött meg Kínában a holdnaptár szerinti újév, amely a 12 állatövi jegyre osztott kínai horoszkópban a jószerencse szimbólumának tartott kecskéé.

ujev-2.jpg

Országszerte nagy zajjal járó, káprázatos, az éjfélhez közeledve egyre intenzívebb, spontán tűzijátékokkal űzték el a gonosz szellemeket az emberek, amikor már túl voltak a ház, a lakás kitakarításán, a családokat egyesítő ünnep első estéjének bőséges lakomáján és a "kötelező" újévi televíziós gálaműsoron. Az utcákon lőpor szaga terjeng, az aszfaltot visszamaradt égéstermékek borítják.

Kínában több legenda is él arról, hogy honnan ered a 12 állatövre osztott holdnaptár. Az egyik szerint megalkotója a Kr.e. 2600-as években az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója, a Sárga Császár. Állítólag Huang Ti uralkodó határozta meg az állatjegyeket: a patkányt, a bivalyt, a tigrist, a nyulat, a sárkányt, a kígyót, a lovat, a kecskét, a majmot, a kakast, a kutyát és a disznót.

ujev-3.jpg

A jang (yang), amelynek jelentése a kínai nyelvben egyszerre kecske, birka és kos, ősidők óta a jószerencse, a béke, a jó természet szimbóluma. Kedvelik, mert úgy tartják, általában szelíd, nyugodt, csendes természetű, és egyben hasznos is. A jang karakter, mint elem, több pozitív tartalmú szóba ékelődött bele.

A kecske jegyében születettekre azt mondják, személyiségük többnyire tartózkodó, lazák és nyugodtak; nem szeretnek a reflektorfényben lenni, megértőek és megbocsátók, miközben hiúak és érzékenyek a kritikára. A legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy békeszeretők, kerülik az összeütközéseket. A kecske évében - mondják a szakértők - itt az idő a konfliktusokat hátra hagyni.

ujev-4.jpg

Az elmúlt hetekben többször is felvetődött a kérdés, elsősorban idegen nyelvre történő fordítása miatt, vajon pontosan melyik állatot is jelöli a jang. Szakértők különbözőképpen foglaltak állást, ám legutóbb - annak ellenére, hogy az idei papírkivágások, plüssállatok, díszek többsége leginkább a kosra emlékeztet, a hongkongi South China Morning Postban egy egyetemi irodalomtanszék-vezető azt valószínűsítette, hogy a jang a kecskére utal.

Ho Cse-va egyebek között azzal érvelt, hogy az ősi Kínában hatféle állatot ettek az emberek, lovat, marhát, kecskét, disznót, kutyát és csirkét. Valamennyien szerepelnek a 12 állat között. Ráadásul a hatból a kecske rendelkezett a legnagyobb státussal, mivel a múltban csak a gazdag arisztokraták engedhették meg maguknak, hogy az asztalukra kerüljön - magyarázta a professzor.

A kecske évében született hírességek között van Bill Gates, George Harrison, Isaac Asimov, Julia Roberts, Mark Twain, Mel Gibson, Michelangelo, Mick Jagger és Thomas Alva Edison.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, CCTV YouTube, Xinhua

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása