pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Milyen lesz amikor Kína véglegesen megelőzi a hanyatló USA-t?

2014.09.06. 09:00 Pekingi Zsazsa

Kína szeretné elkerülni, hogy amennyiben maga váltja a világhatalmak versengésében a "hanyatló" Egyesült Államokat, az az utóbbi rovására történjen -  erre a következtetésre jutott a Kínai Kommunista Párt (KKP) nemzetközi konferenciáján Matura Tamás Kína-kutató, aki Pekingben számolt be az MTI-nek tapasztalatairól.

Matura Tamás.jpeg

Matura Tamás Kína-kutató - Fotó: Trebitsch Péter - MTI

Matura emlékeztetett, a történelmi példák elsősorban azt igazolják, hogy a nagyhatalmi, úgynevezett "hegemónváltások" a "zéróösszegű játszmák" eredményeként egymás rovására történtek. Kérdés, hogy az Egyesült Államok hanyatlása és Kína felemelkedése elvezet-e egy effajta újabb váltási periódushoz, és ha igen, a kelet-ázsiai óriás felkészült-e már erre - vetette fel a kutató.

Matura szerint a KKP kutatóintézete által rendezett konferencia egyrészt azt a célt szolgálta, hogy megismertesse a párt szerepét a kínai reformban, illetve közösen keressen választ az ország előtt álló kihívásokra, a kapcsolódó bel- és külpolitikai stratégiák feszítő kérdéseire.

kínai és a külföldi szakemberek olyan területekről is véleményt cseréltek, mint például Kína kommunikációja a világgal. Matura Tamás előadása is nagyrészt ezzel foglalkozott, s a plénum előtt is megállapította, szerinte "Peking rosszul kommunikál". Márpedig - tette hozzá - elemi érdeke, hogy ezen változtasson, mivel egyrészt sok a félretájékoztatás és részben emiatt a félreértés Kínával kapcsolatban, másrészt a nyugati demokráciákban a közvéleménynek igenis befolyása van a politikaalakítókra, a hatalmi elit cselekedeteire.

Matura szerint tovább kellene már lépni azon, hogy "Kína nagy ország, sok ezer éves történelemmel", ahogyan "a Nagy fal és kalligráfia különlegessége" sem elegendő a mai Kína-kép, a kínai valóság ábrázolásához. Kínának kommunikációs stratégiára van szüksége, hogy közelebb kerüljön a világ, így benne a Nyugat társadalmaihoz, fiataljaihoz – jegyezte meg a kutató.

A magyar szakértő úgy vélte, a különböző "panelekben" a megértés elősegítése, a párbeszéd és az információcsere szándékával vitattak meg olyan területeket, amelyeket a világnak ugyanolyan fontos tisztán látnia, mint magának Kínának. A konferencia tudósai ugyanakkor azt voltak kénytelenek megállapítani, hogy az újabb eszmecserék további - kutatandó - kérdéseket vetettek fel, miközben az eddigiekre sem találtak maggyőző válaszokat.

A világban zajló folyamatok bonyolultsága miatt nem lehet olyan konzekvenciákat levonni, amelyek egyértelmű irányt mutatnának a jövőre - vélte Matura, aki szerint ez nem olyan nagy baj, mivel a politikatudomány, a nemzetközi kapcsolatok és a gazdaságtudomány szakértői előtt újabb inspiráló feladatok állnak. A gondolkodó párbeszédre, a Kínában zajló folyamatok pontos ismeretére és azok elemzésére a Kínán kívüli világnak nagy szüksége van - húzta alá Matura -, mivel, mint fogalmazott, "ami Kínában történik, ahhoz óhatatlanul alkalmazkodnunk kell".

Matura Tamás Magyarországról egyetlen szakértőként vett részt a konferencián, ahová a világ minden részéről, valamennyi földrészről érkeztek jeles, köztük nemzetközileg elismert tudósok, kutatók, több tucatnyian. Itt volt például David Shambaugh, a politikatudományok professzora a George Washington Egyetemről, vagy Kerry Brown professzor, a Sydney-i Kínai Tanulmányok Központjának igazgatója is.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása