A szenzorokkal működő elemes pálcikák prototípusai a hagyományosakhoz hasonlóan vékonyak és rövid időn belül adatokkal szolgálnak egy termék savasságát (PH-értékét), hőmérsékletét, kalóriatartalmát és az olaj sótartalmát illetően. Utóbbi fontos információ annak megállapításához, hogy nem újrahasznosított, rákkeltő étolajat, úgynevezett "csatornaolajat" használtak-e az ételek elkészítéséhez.
A mérési eredményeket a pálcikák végén egy zöld vagy egy piros jelzés mutatja, de szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is közvetíti. Az okospálcikák (kuajszou) képesek megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetők-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak - hangoztatta Robin Li, a Baidu 46 éves, milliárdos alapítója a cég fejlesztőinek éves találkozóján szerdán Pekingben. A pálcikáknak egyelőre még nincs áruk és tömegtermelésükre sincsenek még felkészülve.
A találkozó másik nagy eseménye a BaiduEye nevű szerkezet bemutatása volt, egy, a fejre felhelyezett félkörös pánté, amelynek kis kamráját a fej mozgatásával irányítva lehet a célra irányítani. Az adott tárgyról vagy minden egyébről az eszköz a kép alapján azonosít, keresi a megfelelő találatokat, majd juttatja a választ a fülünkbe, - igény esetén - a telefonunkra. Egyszerű esetben egy táska vásárlásánál is többletinformációhoz juthatunk általa a gyártótól a különböző minőségi paraméterekig. A benne használatos elemek egyelőre két óráig bírják.
A Baidu vezérigazgatója arra számít, hogy öt éven belül a hang- és képalapú keresések meghaladják majd a szövegeseket. Kínában vannak már olyanok, akik napi 500 hangalapú keresést indítanak.
Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter
Utolsó kommentek