pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Világháborús zsidó emléktáblát avattak Sanghajban

2014.09.04. 06:05 Pekingi Zsazsa

13 723 nevet tartalmazó emléktáblát avattak szerdán a kelet-kínai Sanghajban a második világháború előtt és alatt a városba érkező zsidó menekültekre való emlékezésképpen.

zsidó-névtábla-Sanghaj-1.jpg

Sanghajba becslések szerint mintegy 20 ezer zsidó menekült az 1930-as és 1940-es években. Őket hontalan menekültként tartották nyilván a kínai hatóságok és mint ilyenek a város északkeleti, nekik kijelölt, Tilancsiao részében kaptak helyet.

A zsidó menekültek múzeuma itt nyílt meg 2007-ben, s szerdától a múzeum területén elhelyezett, 34 méter hosszú és 2,5 méter széles réztábla is az üldözöttekre emlékezik. A legtöbben Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból és Litvániából érkeztek Sanghajba - derül ki a neveket olvasva.

A 13 732 nevet felsoroló lista alapját a német Exil Shanghai 1938-1947 című könyv függeléke szolgáltatta, a neveket a megszálló japánok gépeltették le három zsidó nővel. A könyv egyik szerzője, a menekült szülők gyermekeként Sanghajban született Sonja Mühlberger a tábla felavatásakor úgy fogalmazott, Sanghaj volt a világ egyetlen városa, mely megnyitotta kapuit a zsidó menekültek előtt, akik ezt sosem fogják elfelejteni.

zsidó-névtábla-Sanghaj-2.jpg

A lista összeállításához még életben lévő, korábbi menekültekkel, kínai és külföldi tudósokkal dolgozott együtt a zsidó menekültek múzeuma - mondta el az azt irányító Csen Csien a tábla avatásakor. Reméljük, az emléktábla segíti majd a háborúra való emlékezést, a történelem és a zsidók megmentésére a sanghaji lakosok által tett erőfeszítések jobb megértését - fogalmazott Csen.

A múzeum igazgatója azt is elmondta, sokáig reménykedett abban, hogy egy teljes menekültlistát talál. Csen az emléktáblát "Sanghaj listájaként" emlegeti a zsidómentő Oscar Schindler tetteit megörökítő, Schindler listája című filmmel párhuzamot vonva.

A névlista mellett egy szoborcsoport is az emlékfal része. A hatalakos szobor a holokauszt hatmillió áldozatának állít emléket - mondta el annak alkotója, Ho Ning kínai-amerikai művész.

Forrás: MTI, China Daily, that's

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása