pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Botrányt keltett Kínában a 600 éves városfalra tervezett lift

2014.07.08. 17:00 Pekingi Zsazsa

Az agyaghadseregéről híres kínai Hszian történelmi városrészét képező 600 éves városfal két bástyáját is megbontották, mert vállalkozók liftet akartak a falhoz szerelni. Az eset megbotránkoztatta a látogatók egy részét, és heves vitát váltott ki az interneten.

Xian-városfal-lift-1.jpg

A fejlemények arra indították a helyi vezetést, hogy újragondolja a projektet, és máris intézkedtek az építkezés leállításáról. E mögött - úgy tudni - nem is annyira az illetékesek belátása, hanem inkább az húzódik meg, hogy az "átalakításhoz" a város egyik hivatala nem kapta meg az engedélyt a másiktól, továbbá az országos műemlékvédelmi főhatóság jóváhagyása is hiányzik.

Xian-városfal-lift-2.jpg

A hsziani hatóságok igyekeztek megvédeni korábbi döntésüket, és hangoztatták, hogy túlzásnak érzik a tömegek felháborodását, mivel - szerintük - a lift tartószerkezete és működése nem okoz kárt a falban, viszont megkönnyítené az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak a 12 méter magas falra való feljutását.

Xian-városfal-lift-3.jpg

Az interneten fellelhető bejegyzések tanúsága szerint hszianiak már korábban szóvá tették, hogy a városfal déli kapujánál az építkezés közben egy lőrést például "el kellett távolítani" az épülő felvonó állványzata miatt. Országos botrány azonban csak az után lett belőle, hogy az országos média is foglalkozni kezdett az üggyel.

Xian-városfal-lift-4.jpg

A hivatalos magyarázat szerint a szóban forgó falszakasznál "éppen" felújítási munkálatokat végeznek, megerősítik a kaput, és ezeket szolgálják a látott és kifogásolt acélszerkezetek, állványok. Mintegy kihasználva a helyzetet, a lifteknek is helyet akartak kialakítani - jegyezték meg a liftpártiak.

Xian-városfal-lift-5.jpg

Az ősi fal, amelynek nem oly régen az amerikai first lady, Michelle Obama és két lánya, valamint édesanyja is a látogatója volt, Kína köztudottan egyik legjobb állapotban megőrzött városfala. A Ming-dinasztia idején (1368-1644), 1374 és 1378 között épült, 13,74 kilométer hosszú. A legmagasabb szintű országos műemlékvédelmi kategóriába tartozik.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása