pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Peking: "Hongkong politikai rendszerébe más országoknak nincs beleszólásuk"

2014.06.27. 07:30 Pekingi Zsazsa

Hongkong politikai rendszere belügy, amelybe más országoknak nincs joguk beleszólni - hangoztatta a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének megjegyzésére reagálva.

Hongkong-zászlaja.jpg

Marie Harf Washingtonban szerdán úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormány szerint a hongkongi kormányzó legitimitását nagyban erősítheti, ha az általános választójogra vonatkozó ígéret teljesül, és a választás a hongkongi emberek akaratát kifejező jelöltek közötti, valódi választási lehetőséget nyújt.

Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos pekingi sajtótájékoztatóján csütörtökön értésre adta, hogy "a kínai kormány határozottan ellenzi a beavatkozást (belügyeibe) bármely ország részéről, bármilyen formában".

A Global Times című kínai állami lap legutóbbi, a témával kapcsolatos véleménycikkében a washingtoni megnyilatkozást úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a hongkongi szeparatista erőket. Washington célja, hogy az alkalmat kihasználva Kínának bajt okozzon - áll a cikkben. A lap szerint az Egyesült Államok a titkosszolgálatai bevonásával igyekszik a város politikai ügyeibe belefolyni.

Hongkongban 2017-ben esedékes a következő kormányzóválasztás, és a kínai különleges közigazgatási övezet alaptörvénye szerint a jelöltállításért egy külön jelölőbizottság felelős. Helyi ellenzéki szervezetek, pártok, a Foglald el a központot (Occupy Central) elnevezésű polgári engedetlenségi mozgalom kampányt indított, hogy az "általános választójoggal" ne csak a választás lehetősége, de a jelöltállítás szabadsága is járjon.

Occupy-Central.jpg

E követelésük támogatására e hét vasárnapjáig összesen tíz napon át nem hivatalos "népszavazatást" hirdettek, amelyen eddig állítólag csaknem 750 ezren vettek részt. A felsorolt lehetőségek mindegyike a jelöltállítás szabadságán alapul. Amennyiben a polgárok világos véleménynyilvánítására nem kapnak pozitív választ, a szervezők meghirdetik a város központi, üzleti negyedének tömegek általi lezárását.

A hongkongi South China Morning Post a napokban olyan véleményeket is közölt, amelyek szerint bebizonyosodott, hogy egyesek többször is leadhatták voksukat, és a "népszavazás" nem tekinthető hiteles mércének a több mint hétmilliós városban.

A Global Times korábban felvetette, hogy Hongkong politikai reformjával kapcsolatban illetékessége van az 1,3 milliárdos Kína teljes népességének. Ezt már nem hagyta szó nélkül Leung Csun-jing hivatalban lévő hongkongi kormányzó sem, és kifejtette, helyteleníti a hongkongi és a kínai szárazföldi polgárok szembeállítását. Leung egyúttal értésre adta, hogy a nyilvános jelölés nincs összhangban az alaptörvénnyel, és a polgároknak nincs jogi alapjuk az általános választójog "nemzetközi normáit" követelni. A "nemzetközi normákra" hivatkozás hiábavaló, mivel arra vonatkozó utalás nincs az alaptörvényben - emlékeztetett a kormányzó arra a következtetésre jutva, hogy a hongkongi választásokat az adott helyzetnek megfelelően, az érvényben lévő minialkotmány szerint kell majd megtartani.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása