pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Először van miniszteri rangú pekingi vendége Tajvannak - Lett is belőle csetepaté

2014.06.26. 09:30 Pekingi Zsazsa

Először érkezett miniszteri rangú pekingi tisztségviselő "a kapcsolatok stabilizálása" céljából szerdán Tajvan szigetére, szimpatizánsok és bírálók egyaránt fogadták a taojüani nemzetközi repülőtéren.

Csang Cse-csün Tajvanban-1.jpg

Csang Cse-csün (Zhang Zhijun), a pekingi kormány tajvani ügyekért felelős, miniszteri rangú igazgatója tajvani nyelven üdvözölte a fogadására kiérkezetteket, köztük a Kína szárazföldi részével fenntartott kapcsolatokért felelős tajvani kormányhivatal miniszterhelyettesét. Ez az első alkalom, hogy a pekingi kormány ilyen magas szintű hivatalnokot küldött az általa "renegát tartományként" számon tartott 23 milliós Tajvanra. Tajvani hírügynökségi jelentések szerint a repülőtéren szóváltásba és a rendőrséggel való összecsapásba torkollott a Csang látogatását ellenzők demonstrációja.

Csang Cse-csün Tajvanban-2.jpg
Az utazásnak a Tajvani-szoros mindkét oldalán nagy jelentőséget tulajdonítanak, s kíváncsian várják, milyen hozadéka lesz Csang találkozóinak, sikerül-e terveinek megfelelően jobban megismernie a tajvani helyzetet, társadalmat. Tajvani partnerével, Vang Jü-cse miniszterrel másodszor ül tárgyalóasztalhoz, ezúttal a sziget északi részén lévő Taojüan megyében. Később a déli Kaohsziungban is találkoznak majd.

Csang Cse-csün Tajvanban-3.jpg
Sajtóértesülések szerint megbeszéléseik napirendjén kereskedelmi ügyek, a regionális gazdasági övezetekhez való csatlakozás kérdései szerepelnek, állítólag a félhivatalos kapcsolattartó szervezetek képviseleti irodáinak kölcsönös megnyitása is szóba kerül. Csang felkeresi Új-Tajpejt, Tajcsungot és Csanghua megyét. A fővárost, Tajpejt elkerüli. Találkozókat szerveztek neki olyan házaspárokkal, amelyek egyik tagja Kína szárazföldi részéből származik, őslakosokkal, egyetemi hallgatókkal, gazdálkodókkal és halászokkal.

Csang Cse-csün Tajvanban-4.jpg
A négynapos látogatás célja, hangoztatják Pekingben és Tajpejben egyaránt, a kapcsolatok stabilizálása, a működő magas szintű kommunikáció kifejezése. A látogatást olyan időszakban szervezték meg, amikor a tajvani törvényhozásban - Kína szárazföldi része befolyásának növekedésétől tartva - az ellenzék sikerrel akadályozta meg a szolgáltatások kereskedelmét kölcsönösen kiterjesztő megállapodás elfogadását. Az ügy heves vihart váltott ki Tajvanon, márciusban diákok ezrei tüntettek, százak betörtek a törvényhozás épületébe, s napokon át nem hagyták el.

Csang Cse-csün Tajvanban-5.jpg
Megfigyelők szerint Pekingben nem értik, pontosan mi az oka annak, hogy a tajvaniak érdekeit szem előtt tartó szerződés ilyen vehemens tiltakozást váltott ki. A Tajvanon 2008 óta hatalmon lévő Kuomintang-kormányzat Ma Jing-csiu elnök vezetésével egyébként az elmúlt években egész sor gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és egyéb együttműködésről szóló megállapodást kötött Pekinggel.

Csang Cse-csün Tajvanban-6.jpg
A kínai polgárháborút (illetve a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását) követően, 1949 végén a Kuomintang-párti köztársasági kormány Tajvanra menekült. Jelenleg de facto független államként működik, de alig kéttucatnyi ország ismeri el a világon. A Kínai Kommunista Párt (KKP) és a mindenkori pekingi vezetés kinyilvánított célja az ország békés újraegyesítése.

Forrás: MTI - Peking/Tajpej - Trebitsch Péter, Fotók: AP / Chiang Ying-ying, Wally Santana 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása