pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Peking rászáll az önkényes leleplezőkre, a zsebre dolgozó riporterekre

2014.06.22. 11:15 Pekingi Zsazsa

kínai médiafelügyelet megvédi az újságírók jogait, miközben fellép azok ellen az újságírók ellen, akik önkényes leleplezésekkel fenyegetnek, zsarolnak és visszaélnek a nyilvánosság erejével - közölte a hivatal egyik vezetője egy minap közreadott rendelkezéshez fűzött magyarázatként.

kínai-újságíró-0.jpeg

Csiang Csien-kuo, az állami sajtót, a kiadóhivatalokat és az elektronikus médiát felügyelő hivatal helyettes vezetője arról beszélt: vannak, akik a hazai és a nemzetközi médiában félremagyarázták azt az új előírást, amely szerint az újságíróknak a jövőben tilos a munkáltatójuk, munkahelyi főnökük engedélye és hozzájárulása nélkül leleplező riportot készíteniük, kritikai írást megjelentetniük.kínai-újságíró-1.jpg

Csiang nehezményezte, hogy a körlevélben megfogalmazottakat egyesek úgy értelmezték, nem engedélyezik a kritikus hangot vagy az oknyomozást. Ezzel szemben - hangsúlyozta - a főhatóság továbbra is védi az újságírók jogait és támogatja a közvéleményt képviselő média ellenőrzését. Megjegyezte, hogy a szerdán kiadott utasításban semmi rendkívüli nincsen, az összhangban van a szerkesztőségi gyakorlat általános szabályaival.

kínai-újságíró-2.jpg

Az utasítás nem engedi az alkalmazott újságírók "magánjellegű" leleplezéseit sem az interneten, továbbá összeférhetetlennek minősítette másodállás vállalását a reklámiparban, a marketing, különböző termék- és szolgáltatásértékesítés, valamint a pr területén.

Kijelentette, mindezekből is egyértelmű, hogy a hivatal fellépése, a rendelkezés azok ellen az utóbbi időben elszaporodott újságírók, illetve álújságírók ellen irányul, akik "saját szakállukra" dolgoztak, visszaéltek pozíciójukkal és gyakran rágalmazó cikkeik megírásával, illetve azok visszatartásával zsaroltak üzletembereket, kormányzati tisztviselőket.

kínai-újságíró-3.jpeg

A Global Times című lap a témához kapcsolódó cikkében Csang Cse'an egyetemi docens, kommunikációs szakember azt hangsúlyozta, hogy véleménye szerint sem közvetlenül, sem közvetve nincs szó a riporterek kritikus riportoktól való eltiltásától. Mint mondta, ha a szerkesztőség nem tud arról, hogy az újságíró milyen sztorin dolgozik, nem juthat a tudomásukra az sem, hogy a riportert esetleg megvesztegetik, vagy maga kér pénzt a hallgatásért.

A lap kitért rá, hogy az állami hivatal a rendelkezés közzétételekor nyolc, az újságíró-igazolványával visszaélő médiamunkás esetét ismertette.

Kínában az elmúlt egy-másfél évben a korábbinál sokkal nagyobb szerepet kapott a sajtóban a leleplező, oknyomozó műfaj, ami összhangban van a központi politikai szándékkal, elsősorban a korrupcióellenes harccal. A riporterek "bátrabbak lettek", a lapokban nem ritkák a kormányzati hivatalnokok és párt tisztségviselők életmódját, munkastílusát, a pazarlást szóvá tevő cikkek.

Forrás: MTI - Peking Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása