pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Tienanmen téri évforduló - Egy ausztrál állampolgárságú kínait is őrizetbe vettek Pekingben

2014.06.03. 10:00 Pekingi Zsazsa

Őrizetbe vettek Pekingben egy ausztrál állampolgársággal rendelkező kínai művészt, miután interjút adott a 25 évvel ezelőtti Tienanmen téri diáklázadásról, amelynek maga is résztvevője volt - jelentette a hongkongi média kedden.

Kuo Csien Tiananmen tér-1.jpeg

Az 52 éves Kuo Csien érdekében már Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is megszólalt, jelezve: Sydney mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy szabadon engedjék. Az ausztrál nagykövetség közölte, hogy kész konzuli segítséget nyújtani neki.

Kuo Csien.jpg

Kuo barátait sms-üzenetben tudósította arról, hogy órákkal az 1989-es diáklázadások leveréséről adott nyilatkozatának megjelenése után rendőrök jöttek érte. A vele készült beszélgetésben a "kritikai realizmus" műfaját követő művész elmondta azt is, hogy az évfordulóra olyan makettet épített, amely a Tienanmen teret ábrázolja, s 160 kilogramm darált sertéshússal van beborítva.

A pekingi születésű Kuo a Financial Times című lapnak visszaemlékezésében elmondta: részt vett az 1989-es éhségsztrájkban, és ott volt, amikor a hadsereg felszámolta a demonstrálók táborát. Mint mondta, amikor látta az embereket elesni, tudatosult benne, hogy "egy háború részese". Három évvel később utazott Sydneybe, és ott élt 13 éven át. A Sydney Morning Herald című lap értesülése szerint Kuo 15 nap elzárást kapott.

Jogvédő szervezetek szerint körülbelül félszázan lehetnek olyanok, akiket a hatóságok a június 4-i évforduló előtt "biztonsági okokból" őrizetbe vettek, elsősorban azért, mert azt gyanítják róluk, hogy megemlékezésre készülnek. Úgy tudni, vannak olyanok is köztük, akikre börtön vár.

Sajtóértesülések szerint még a múlt hónapban egy másik művészt is őrizetbe vettek, aki egykor a hadsereg katonájaként a tüntetést leverők között szolgált, és részt vett a Tienanmen tér megtisztításában is. A 43 éves Csen Kuang emlékezést szervezett. Öt másik személyt, köztük értelmiségieket, Pu Cse-csiang ügyvédet és két férfit, akiket már a kilencvenes évek elején 16 év börtönre ítéltek emlékezések szervezése miatt, szintén fogságban tartanak. Voltak, akik szerint a találkozóról a világhálón megjelentetett fényképek ingerelték fel a rendőröket.

kínai hatóságok semmit nem szeretnének a véletlenre bízni, ezért minden lehetséges eszközt bevetnek annak megelőzésére, hogy a korrupció, az egyenlőtlenség és az infláció ellen demonstrálók egykori több hetes tüntetésének leveréséről és a több száz vagy még annál is több halálos áldozatról Kínában megemlékezzenek.

Tiananmen tér-1.jpeg

kínai politikai vezetés és főleg a belbiztonság irányítói a jelek szerint a minimálisra igyekeznek szorítani annak esélyét, hogy e napokban az interneten, a közösségi médiában vagy bármely nyilvános helyen szó essék a hivatalosan "ellenforradalminak" bélyegzett lázadás 25 évvel ezelőtti felszámolásáról. Jelentések szerint a külföldi újságírók közvélemény-kutatását is megakadályozták a pekingi utcán, a riportereket pedig méltatlan hatósági eljárásba fogták.

Kínában az elmúlt évtizedekben ezek az évfordulós napok a több százmilliós közvélemény számára lényegében épp a rendőrség fellépése és a média hallgatása révén észrevétlenül múltak el, még ha helyenként voltak is jelei az emlékezés szándékának. A körülményekből ítélve a Kínai Népköztársaság történelmének e gyászos fejezete a szárazföldi Kínában egyelőre tabu marad, a tényfeltárást továbbra is a nyugati média végzi, a megemlékezésből viszont a hongkongi és tajvani kínaiak is kiveszik a részüket.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása