pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Peking fosik, az EU kiakadt - A kínai hatóságok "kivonják a forgalomból" a múlt felidézőit

2014.05.29. 12:00 Pekingi Zsazsa

Az Európai Unió mélységes aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az elmúlt időkben Kínában nagy számban vettek őrizetbe emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket és más értelmiségieket - az erről szóló nyilatkozatot az EU diplomáciai képviselete csütörtökön az MTI pekingi irodájába is elküldte.

Tiananmen-tér-1.jpg

A dokumentum név szerint is megemlíti Pu Cse-csiang ügyvédet, Hu Si-kent, a Peking Egyetem előadóját, Hszü Jou-jüt, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatóját, Li Ti írót és Hao Csient, a pekingi filmakadémia professzorát.

kínai-aktivisták-börtönben.jpg

Közel fele ezeknek az embereknek börtönben van: Hátul: Hao Csien, Cui Weiping, Li Ti, Liang Xiaoyan, Hu Si-ken, Li Xuewen, és Guo Yuhua. Elöl: Zhou Fan, Hszü Jou-jü, Zhang Xianling, Qin Hui, Ye Fu, és Pu Cse-csiang

Az Európai Unió ismét felszólította a kínai hatóságokat arra, hogy tartsák be az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, tartsák tiszteletben a kínai alkotmány által is szavatolt lelkiismereti, véleménynyilvánítási, egyesülési jogokat és engedjék szabadon azokat, akiket békés véleménynyilvánításuk miatt zártak be.

EU-állásfoglalás-kína.jpg

A nyilatkozat utal arra, hogy bár az unió elismeri az elmúlt 25 évnek a kínaiak jólétében is megmutatkozó gazdasági fejlődést, bízik abban, hogy nagyobb teret engednek a közelmúlt történelmét érintő párbeszédnek és vitának, s az ügyvédek, emberi jogi aktivisták, újságírók zaklatás és beavatkozás nélkül végezhetik a munkájukat.

Az uniós dokumentum ezzel burkoltan utalt az 1989-es diáklázadásokra, illetve azok leverésére, hiszen a szóban forgó őrizetbe vételek is minden jel szerint a közelgő 25. évfordulóval vannak összefüggésben.

Ugyancsak csütörtökön küldte szét közleményét a Kínában dolgozó külföldi tudósítók érdekvédelmi szervezete (FCCC), aggodalmát kifejezve a Nikkei japán lap kínai asszisztensének őrizetbe vétele miatt. Hszin Csiangot állítólag "bajkeverés" miatt vitték el csaknem két hete, s azóta nem lehet vele kapcsolatba lépni.

Az FCCC szerint Hszin "bűne", hogy a Nikkei megbízásából interjút készített az azóta szintén fogva tartott Pu Cse-csianggal. Amennyiben így van - fogalmaz a közlemény - ezzel súlyosan sérülnének azok a kínai alapszabályok, amelyek a külföldi tudósítók munkájára vonatkoznak. Ezek szerint ugyanis bárkivel, aki hajlandó rá, interjú készíthető. A szervezet arra szólatja fel a kínai hatóságokat, hogy tárják fel bizonyítékaikat Hszi bűnösségére vonatkozóan, vagy azok hiányában engedjék őt azonnal szabadon.

Pu Cse-csiang.jpg

Pu Cse-csiang

Pu Cse-csiang ismert jogvédő aktivista, ügyvéd, a szólásszabadság szószólója, a máskéntgondolkodók, írók, újságírók védelmezője, korábban a munkával történő átnevelés intézményének heves bírálója. Május elején azért vették őrizetbe, mert részt vett egy olyan összejövetelen, amelyen a kormány kritikusai kampányt hirdettek a Tienanmen téri diáklázadások hivatalos átértékelése érdekében. A 49 éves Pu maga is részese volt a 25 évvel ezelőtti eseményeknek. 

 

Kína szárazföldi részén továbbra is politikai tabu az egykori diáklázadások leverése, s a hatóságok minden évben felkészülnek az esetleges évfordulós megemlékezések, demonstrációk megelőzésére. Bár a kínai közvélemény nagy része számára nem ismertek, vagy feledésbe merültek az 1989. június 4-én történtek, a kínai hatóságok - ahogyan a nemzetközi sajtó is - idén fokozott figyelmet szentelnek e napnak. Ennek része, hogy időben "kivonták a forgalomból", azokat, akikről feltételezték, hogy aktív részesei lennének a múlt felidézésének.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Fotók: Quartz, The Telegraph

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása