pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Kína még sokáig nem lesz a világ vezető gazdasága

2014.05.19. 06:30 Pekingi Zsazsa

Nem pontosak azok a nemzetközi prognózisok, amelyek szerint Kína, az Egyesült Államokat megelőzve, a következő években a világ vezető gazdaságává lép elő - mondta Csang Hua-csün, a Kelet-Kínai Egyetem közgazdász-professzora az MTI-nek.

Kína-gazdaság-1.jpg

A professzor a kínai híradásokban megszólaltatott véleményekkel összhangban úgy fogalmazott: az országok teljesítményének puszta számok alapján való összehasonlítása megtévesztő. A bruttó hazai termék (GDP) alapján Kína már ma is világhatalomnak számít, az egy főre jutó GDP alapján ugyanakkor a világranglista hátsó felében kullog - fogalmazott Csang.

Május elején a nemzetközi ICP (International Comparison Program) egy jelentésében azt állította: a kínai gazdaság, vásárlóerő-paritáson mért nagyság alapján, akár már idén túlszárnyalhatja az amerikait. A Moody's nemzetközi hitelminősítő a napokban kiadott jelentésében szintén azt jósolta: Kína még az év vége előtt a világ első számú gazdaságává válik.

kínai sajtóban megjelent reakciók azonban cáfolták az állításokat, mondván, azokban a közgazdászok alulbecsülték a kínai árakat és túlbecsülték az ország GDP-jét. A kínai kormány szócsövének tartott Zsenmin Zsipao központi lap a témával kapcsolatos írásában úgy fogalmaz: az ország előtt még "hosszú az út a világ vezető hatalommá válásához".

Kína-gazdaság-2.jpg

Más cikkek arra figyelmeztetnek: ugyan a hazai gazdasági növekedés kimagasló mértékű, a gazdaság fejlettségét és minőségét illetően Kína és a fejlett országok között továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak. Ezt támasztják alá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai is: ezek szerint egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért GDP alapján Kína csupán 93. a világranglistán, ahol az Egyesült Államok hatodik - a számok közti különbség pedig ötszörös.

Kína-gazdaság-3.jpg

A hivatalos kínai álláspont szerint az országnak még legalább egy évtizedre lesz szüksége a valódi világelsőség megszerzéséhez, s az csak akkor valósul meg, ha képes lesz fenntartani a jelenlegi, éves 7,5 százalékos növekedési ütemet.

kínai kormány mindinkább ügyel a növekedés fenntarthatóságára is, ami lassabb GDP-bővülést vetít előre hosszú távon, vagyis lehet, hogy akár 2025 utánig is várni kell az elsőséggel - mondta Csang az MTI-nek.

Forrás: MTI - Sanghaj - Szerencsi Ágnes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása