pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Kínában feltárták a "Pinocchio Rex" maradványait

2014.05.09. 07:15 Pekingi Zsazsa

A több mint 66 millió éve élt "Pinocchio Rex" becenévvel illetett faj a Tyrannosaurus rex hosszú orrú rokona volt.

Pinocchio Rex.jpg

A keskeny orrú élőlény némileg kisebb és karcsúbb a T. rexnél, de még mindig csúcsragadozó volt. Több mint 66 millió évvel ezelőtt barangolt a Földön a kései kréta időszakban, nem sokkal azelőtt, hogy becsapódott a dinoszauruszokat eltörlő aszteroida. A faj új dinoszauruszcsoport meglétét is jelzi – írják a kutatók a Nature Communications folyóiratban.

Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem paleontológusa szerint az átlagember a tyrannosaurusokat csúcsragadozókként, a legnagyobb, legvérszomjasabb dinoszauruszokként képzeli el. Az új faj bizonyos szempontból illeszkedik ebbe a képbe, de nem annyira, mint a T. rex. Bár hatalmas, és a tápláléklánc csúcsán helyezkedett el, nem volt képes olyan csonttörő harapásra, mint rokona.

A Qianzhousaurus sinensis teljes koponyáját, nyaka, háta, hátsó végtagja és farka töredékeit Kína délkeleti részén, a Nanhsziung-formációban találták meg. Brusatte és csapata aztán szemügyre vette a leleteket, amelyek jelenleg a Kancsou városi múzeumban kaptak helyet.

Hosszú pofája volt rengeteg foggal és szarvakkal orrán. Valószínűleg egy tonnánál kevesebbet nyomott, 7,5-9 méter hosszú lehetett, míg a teljesen kifejlett T. rex elérte az öttonnás testsúlyt és a 12 méteres testhosszot.

Korábban két másik hosszú orrú tyrannosaurus fosszíliát is felfedeztek az Alioramus nemből Mongóliában, ám az már vita tárgyát képezte, hogy ezek a dinoszauruszok új osztályát képviselik-e vagy egy ismert tyrannosaurusfaj fiatal egyedei.

A „Pinocchio Rex”, mely eme leleteknél kétszer nagyobb, és halála idején már majdnem kifejlett egyed volt, szinte egyértelmű bizonyítékot nyújt arra, hogy ezek a hosszú orrú állatok a tyrannosaurusok új csoportját reprezentálják – mondja Brusatte. Az a tény pedig, hogy Mongóliától Délkelet-Kínáig bezárólag találtak kövületeket azt sugallja, hogy igen elterjedtek voltak.

A hosszú orrú állat talán más tyrannosaurusok – mint a Tarbosaurus, a T. rex ázsiai megfelelője – mellett élt, ám ezek egyikével sem versengett közvetlenül, mivel valószínűleg más, kisebb prédákra lesett. Brusatte és csapata szerint élőhelyén csúcsragadozó volt, kicsi, tollas dinoszauruszokkal vagy gyíkokkal táplálkozhatott.

David Burnham, a Kansasi Egyetem kutatója úgy véli, az állat hosszú pofája és apró elülső foga viszont sokkal jobban emlékeztet a halfogyasztó élőlényekre, többek között a krokodilra. Bár az ötletet érdekesnek tartja, Brusatte szerint számos anatómiai különbség van a hosszú orrú, halfogyasztó krokodilok és a szintén hosszú orrú tyrannosaurusok között.

Úgy vélik, még több lelet kerülhet elő eme fajból, sőt más fajokat is megtalálhatnak Ázsiában az elkövetkező években.

Forrás: hirado.hu / Telegraph

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása