pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Hatalmas kulturális komplexum épül Kínában magyar tervek alapján

2014.04.04. 06:00 Pekingi Zsazsa

Az Ybl-díjas Zoboki Gábor építész és társai tervei alapján épül a kínai Sencsenben (Shenzhen) a Nansan (Nanshan) Kulturális és Sportközpont és Művészeti Múzeum, melynek átadása néhány hónap múlva várható - hangzott el a kínai-magyar kulturális kapcsolatok erősödéséről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában.

nansan-kulturalis-kozpont-3.jpg

"Hat hónap alatt lényegében megépült a teljes épületegyüttes, csavarról-csavarra a tervek alapján, tökéletes műszaki minőségben. Látok kapcsolati lehetőségeket nemcsak a magyar építészet és a magyar sport, hanem a kulturális szféra számára is, hogy 'birtokba vegye' ezt a házat, és tudásával támogassa a kínaiakat abban, hogy hogyan kell egy ilyen intézményt működtetni" - mondta Zoboki Gábor, hozzátéve: a beruházás elnyerése valójában az egész magyar építészszakma és építészetoktatás sikere.

nansan-kulturalis-kozpont-4.jpg

Zoboki Gábor szerint a kultúra és a sport összekapcsolódik a kínai gondolkodásban, ez az oka, hogy a hamarosan elkészülő komplexum is ezt a két elemet vegyíti. A központban található színházi és koncerttér, gyerekszínház, múzeum, könyvtár és szabadtéri színpad, de ugyanúgy sportaréna és uszoda is - magyarázta.

nansan-kulturalis-kozpont-5.jpg

Az építész úgy vélte: a beruházás hatalmas jövőbeli lehetőségeket nyit meg a magyar építészirodák előtt, ehhez azonban együtt kell működniük, több irodának össze kell állnia és együttesen fellépnie. Kiemelte: a siker záloga, hogy "ne gyarmatosítani menjünk Kínába, hanem legyünk készek beleolvadni az ottani kultúrába, és próbáljunk meg valóban értéket szolgáltatni".

nansan-kulturalis-kozpont-2.jpg

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország olyan kulturális értékeket és szakmai know-how-t képvisel, amelyre Kínában egyre erősebb igény mutatkozik. "A magyar kormány a gazdasági kapcsolatok fejlesztésén túl olyan kulturális, művészeti kapcsolatok kialakítására törekszik, amelyek az országról erős, kreatív és színes képet mutatnak" - mondta.

nansan-kulturalis-kozpont-8.jpg

Úgy vélte, a kínai-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztésében kulcsszerepe lehet Hugyecz (külföldön gyakran: Hudec) László (1893-1958) építész örökségének, aki legnagyobb sikereit Sanghajban érte el, és máig nagy megbecsülésnek örvend Kínában. Az államtitkár beszámolt a márciusban megrendezett második sanghaji Hudec-hét sikeréről, melyen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mutatkozhatott be a kelet-kínai metropoliszban.

nansan-kulturalis-kozpont-6.jpg

Mint Balatoni Monika rámutatott, a hugyeczi örökség mellett a magyar kulturális diplomácia számos más dologra is építhet Kínában: a Kodály-módszert például széles körben alkalmazzák az ázsiai országban, de közismert Petőfi Sándor költészete is, Munkácsy Mihály festményeiből pedig még idén kiállítást rendeznek. Utalt arra is, hogy néhány hónapja nyílt meg a pekingi Magyar Kulturális Intézet.

nansan-kulturalis-kozpont-7.jpg

Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója az élénkülő kínai-magyar zenei kapcsolatokat méltatta, amelyek kiépítésében az általa vezetett intézmény is fontos szerepet játszott. Utalt a Müpa két vezető kínai kulturális intézménnyel - a pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központtal és a Sanghaji Nagyszínházzal - kötött együttműködési megállapodásaira. Felidézte, hogy az utóbbi keretében például Verdi Attila című operáját mutatták be tavaly novemberben Sanghajban a zeneszerző születésének bicentenáriuma alkalmából.

Káel Csaba rámutatott: számos kulturális, előadóművészeti központ épült Kínában az utóbbi években, de ezek többsége nem működik megfelelően, "nincs bennük élet". Ezért Zoboki Gáborhoz csatlakozva úgy vélte, hogy a kulturális menedzsment terén felhalmozott magyar tapasztalatoknak lehet piaca Kínában.

"Fantasztikus tehetség van Magyarországon, azon kell tehát dolgoznunk közösen, hogy ezt a tehetséget helyzetbe tudjuk hozni" - összegzett Káel Csaba.

Forrás: MTI, Fotók: Zoboki-Demeter.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása