pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Az eget bámulva nézni a tűzijátékot? Amatőr! - Yanshuiban egyenesen az arcodba lövik

2014.03.01. 15:30 Pekingi Zsazsa

Ha valaki látta a Ryan közlegény megmentése című film első 20 percét és közben az a gondolata támadt: "Hú, ez aztán az igazi buli!", annak feltétlen el kell látogatnia februárban Tajvanba, a Yanshui Tűzijáték Fesztiválra. A rendezvény arról híres, hogy nem csak a magasba lövik itt a rakétákat, hanem egyenesen az emberek arcába. Ez a "felsőbb szintű" tűzijáték élmény lassan két évszázados múltra tekint vissza. VIDEÓ

yanshui-tűzijáték-1.jpg

A fesztivál programjának központi eleme a "kaptár" (beehive), egy nagy rácsos doboz, amelyben több tucat palackrakétát helyeznek el vízszintesen. A "kaptárakat" a fesztivál területén több helyszínen is felállítják vagy mozgatják és ezekből aztán különböző szögből lövik fejen az éppen arra bámészkodókat.

A képek alapján úgy tűnhet, mintha terrorista támadás történt volna egy Daft Punk konferencián, a résztvevők nem hogy félreugranának a rakéták elől, de "direkte" azon dolgoznak, hogy fejen találják őket. Ellentétben azzal a buta babonával, ha egy madár leszar minket az szerencsét hoz, akit palackrakétával arcon találnak tényleg szerencséje lesz, de ez már történelem és éppen ezért kicsit legitim is...

beehive-kaptár.jpg

A tűzijáték fesztivál kicsit több mint 180 évvel ezelőtt kezdődött a Yanshui régióban, Nainanban, Tajvanban. Különböző elmélet született az eredetét illetően, de talán a legnépszerűbb, hogy ezzel üldözték el az ördögöt - kolera járvány formájában - a környékről.

A robbantások célja az volt, hogy ezzel szólítsák a szent császárt Guant (Yu), az egy istenségen alapuló ősi hőst Kína Három Királyság időszakából. 

A trükk úgy látszik működött, mert megszűnt a járvány. Néhány tudós szerint a sok egyszerre kilőtt rakéta megemelte a levegő hőmérsékletét és kis mennyiségben ként juttatott a levegőbe, ami hatékonyan működik a betegség elleni küzdelemben.

Pár száz évvel később, a védőfelszerelések - sisak, kesztyűk, mellények - ellenére még a mai napig is megsérülnek emberek, amikor megpróbálják elkapni a vízszintesen repülő rakétákat a fejükkel. Amióta ez az esemény létezik, ez egy örök probléma és néhányan már be is akarták tiltatni a fesztivált emiatt. Ha valaki mégis kedvet kapott a dologra, akkor a kínai holdújév után két héttel menjen le Yanshuiba!

Forrás: RN24

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása