pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Pekingben éjszaka (!) berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Obama-dalai láma találkozó miatt

2014.02.22. 07:15 Pekingi Zsazsa

Az amerikai elnök és a dalai láma közötti találkozó miatt pénteken éjszaka a kínai külügyminisztériumba rendelték az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, a találkozón a külügyminiszter-helyettes felháborodását és határozott tiltakozását fejezte ki - jelentette a kínai média szombaton.

dalai-láma-obama-1.jpg

A 2011-es Obama-dalai-láma találkozó képe

Csang Je-suj külügyminiszter-helyettes Daniel Kritenbrinknek azt hangoztatta, hogy a helytelen lépéssel az Egyesült Államok súlyosan beavatkozott Kína belügyeibe, megsértette vállalását, miszerint nem támogatja a tibeti függetlenséget, szintén súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok normáit és aláásta a kínai-amerikai kapcsolatokat.

Csang közölte, hogy Tibet Kína elválaszthatatlan része, olyan belügy, amelybe Washingtonnak nincs joga beavatkozni.

⬆︎ Tegnap így haragudtak az amcsikra a kínaiak ⬇︎

kínai fél és a dalai láma közötti ellentét szerinte nem etnikai, nem is vallási alapú, és az emberi jogoknak sincs közük hozzá, hanem Kína egységének fenntartásával, az elszakadásra törekvés elutasításával kapcsolatos.

Kína határozottan ellenzi, hogy bármely ország engedélyezze a dalai láma beutazását, és hogy külföldi állami méltóságok bármilyen formában találkozzanak vele - hangsúlyozta a vezető kínai diplomata.

"Senki sem ingathatja meg a kínaiaknak és a kínai kormánynak azt a szándékát, amely a nemzeti szuverenitás és az ország egységének védelmére irányul" - fogalmazott Csang, s megállapította, hogy az 1959-ben Indiába menekült dalai láma "a Tibet függetlenségéért küzdő csoport fő vezetője".

A külügyminiszter-helyettes szerint a két ország közötti egészséges kapcsolatok záloga egymás alapvető érdekeinek és aggodalmainak a tiszteletben tartása. Mint mondta, az Egyesült Államoknak konkrét lépésekkel kell a kínai kormány és a kínaiak bizalmát visszaszereznie.

Barack Obama és az Egyesült Államokban előadó körúton tartózkodó dalai láma 2010 óta immár harmadik alkalommal találkozott a washingtoni Fehér Ház térképszobájában, pénteken.

Az erről kiadott közlemény szerint Obama támogatta a közvetlen párbeszédet a Peking és a dalai láma között régóta fennálló különbségek feloldására. Kijelentette azt is, hogy országa szerint Tibet a Kínai Népköztársaság része, és hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tibet függetlenségét.

Az Obama-dalai láma találkozót egy tibetológus - szintén pénteken - "Kína-ellenes komédiának" nevezte. Lien Hsziang-min cikke szerint, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökség is közölt, a nem hivatalos találkozó időzítése nem volt véletlen, hiszen március az elbukott 1959-es fegyveres tibeti felkelés évfordulója, amelyhez kapcsolódóan a dalai láma és követői visszatérően zavargásokat szerveznek.

Március egyben a kínai belpolitika hagyományosan fontos eseményeinek, a parlament és a népfront országos üléseinek időszaka is - emlékeztetett a szerző. Azzal kapcsolatban, hogy a láma idős kora ellenére vállalta az amerikai utat, a cikkíró egy régi mondást idéz: "egy bagoly sosem jön ok nélkül".

A terjedelmes írás az Egyesült Államok és a tibeti ellenállás összekapcsolódásának bizonyítékaiként részletesen felidéz különböző történelmi epizódokat. Utal a tibeti arisztokrácia 1951-es amerikai támogatására, majd az 1959-es felkelés előtti CIA-műveletekre, a tibetiek kiképzésére, fegyverrel történő ellátásra, illetve az emigráns tibeti mozgalomnak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által az 1960-as, 1970-es években történt anyagi támogatására.

Az, hogy egyes országok a dalai láma csoportját Kína megosztására és növekedésének fékezésére szeretnék felhasználni, ellentétes a mai kor trendjével és az emberek akaratával, s sosem fog támogatást nyerni - zárta cikkét a tibetológus.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása