pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Öt éve égett le a CCTV-hez tartozó Mandarin Oriental hotel Pekingben

2014.02.10. 08:55 Pekingi Zsazsa

Pontosan öt éve történt, hogy egy nem engedélyezett tűzijáték miatt a kínai központi állami televízió (CCTV) új épületegyütteséhez tartozó Mandarin Oriental hotel leégett. A 2009. február 9-i tűzvész teljesen tönkretette a még befejezetlen luxushotelt.

CCTV-tűz-5.jpg

A 159 méter magas szálloda része volt a CCTV kínai állami televízió új épületegyüttesének, tévéstúdiók és kiállítótermek is helyet kaptak benne. A tűz oltása során egy tűzoltó meghalt, hat tűzoltó és két építőmunkás megsérült. A közvetlen anyagi kár elérte a 163,83 millió jüant (24 millió dollárt).

CCTV-tűz-6.jpg

A nyomozás megállapította, hogy a tavaszünnepet követő lampionünnep idején - a tiltás ellenére - használt tűzijáték okozta a tüzet. A tűzijátékot a CCTV alkalmazottai hozták működésbe.

CCTV-tűz-2.jpg

A tűzijáték általában tilos Peking belterületén, kivéve a holdújévi ünnepségek időszakát. Akkor hétfő volt az utolsó nap, amikor még elvileg szabad volt petárdákat durrogtatni, ám az olyan nagyszabású tűzijátékra, amelyből a szóban forgó tűzvész keletkezett, még ebben a kivételes időszakban is engedélyt kellett volna kérni, ám ezt elmulasztották a szervezők.

CCTV-tűz-1.jpg

A központi televízió vezetése akkor kiadott közleményében bocsánatot kért a történtek miatt. "A baleset óriási anyagi veszteséget okozott az államnak, nagy kárt a társadalomnak, és számunkra súlyos tanulsággal járt" - áll a közleményben.

CCTV-tűz-4.jpg

Amikor kitört a tűz, a pirotechnikai cég emberei elmenekültek a helyszínről, és még arról sem gondoskodtak, hogy a felhasználatlan pirotechnikai eszközöket eltávolítsák a tűzvész körzetéből. A rendőrség hamar elfogta őket a főváros közelében.

CCTV-tűz-8.jpg

A harmincemeletes épület közvetlenül északra található az immár Peking egyik szimbólumává vált, különleges alakzatú építészeti remekműtől, a CCTV toronyépületétől, amelyet Rem Koolhaas holland építész tervezett. A leégett épületben kapott helyet egy luxusszálloda, a Mandarin Oriental Hotel.

CCTV-tűz-10.jpg

Az eset kapcsán összesen közel száz embert  - köztük két magas beosztású vezetőt - büntettek meg. Csao Hua-jongot (Zhao Huayong), a CCTV volt első emberét és helyettesét, Li Hsziao-minget (Li Xiaoming) közvetlenül a tűzeset után elmozdították állásukból. Ők ketten ama 27 ember közé tartoztak, akik adminisztratív vagy fegyelmi büntetést kaptak, míg 44 ember büntetőjogi felelősségét az igazságügyi hatóságok vizsgálták. Köztük volt a CCTV új központjának építésvezetője, Hszü Vej (Xu Wei) igazgató is. Ezek közül 21-en háromtól hét évig tartó szabadságvesztést kaptak.

CCTV-tűz-9.jpg

A vádlottak egyik csoportjának tagjai pedig rossz minőségű, szabvány alatti termékek gyártása és értékesítése miatt kerültek a bíróság elé, továbbá kötelességmulasztás és a nyomozás során a bizonyítási eljárás hátráltatásának vádja terhelte őket. Ezek között volt Luo Long a pekingi építészeti és műszaki minőségellenőrző állomás volt igazgatója, valamint vezető menedzserek, szigetelőfalak, kötőelemek és más építőipari anyagok gyártóinak biztonsági ellenőrei.

Évekkel az eset után az üres hotel még mindig mementóként áll a CCTV új - félig használaton kívüli - 234 méteres központi épülete mellett, amely különleges építészeti megoldásaival, formájával 2008 óta Peking egyik nevezetessége.

Forrás: MTI, the Beijinger, Shanghaiist

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása