pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Kína százmillió hátrahagyott gyermeke

2014.01.28. 06:30 Pekingi Zsazsa

Csaknem százmillió, a szüleik által kényszerűen hátrahagyott gyermek van ma Kínában - írta az ottani sajtó a hagyományosan legnagyobb családi ünnep, a holdújév beköszöntével.

kína-hátrahagyott-gyerekek-0.jpg

A kínai újságokban és mikroblogokon az elmúlt napokban több szívszorongató - szüleiket évek óta nem látott gyermekekről, szüleik után pénz nélkül útnak induló, elhagyatottságukban öngyilkosságot választó kisiskolásokról szóló - híradás is napvilágot látott.

kína-hátrahagyott-gyerekek-1.jpg

A történetekből az is kiderül, hogy ezek a gyermekek érzelmileg és szociálisan is a gazdasági fejlődés áldozataivá válnak. Az 1,3 milliárdos népességű Kínában 260 millió ember, a lakosság csaknem 20 százaléka számít migráns dolgozónak: ők egy jobb élet és magasabb fizetés reményében a gazdasági fejlődés központjaiba vándorolva hagyták hátra szülőhelyüket - és azzal együtt a legtöbb esetben gyermekeiket is. Utóbbira a szigorú lakóhely-regisztrációs rendszer előírásai miatt kényszerülnek, az ugyanis nem engedélyezi, hogy a vidéki gyerekek városi iskolákba iratkozzanak be, és ott egészségügyi vagy más társadalombiztosítási ellátásban részesüljenek.

kína-hátrahagyott-gyerekek-2.jpg

A hátrahagyott gyerekek száma a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 60 milliót tesz ki, vagyis az összes kisgyerek egyötöde ebbe a kategóriába sorolódik. Sok kutató szerint valós számuk ennél tízmilliókkal is magasabb lehet, s a 100 milliót is meghaladhatja, a sajtó így gyakran "hátrahagyott generációról" cikkezik.

kína-hátrahagyott-gyerekek-3.jpg

A Kínai Nőszövetség (CWF) e témával kapcsolatos tanulmánya szerint a gyerekek több mint felének anyja és apja is migráns, őket a nagyszülők, szomszédok, falubeliek nevelik. A gyermekek leginkább érzelmileg sérülnek, nem ritka ugyanakkor az sem, hogy szüleik nélkül fizikai, testi erőszak sújtja őket. Családi felügyelet hiányában a hátrahagyott gyerekek az iskolában is rosszabbul teljesítenek: a Pekingi Népi Egyetem egy tavalyi felmérésre szerint a 14 éves korosztályból mindössze 88 százalék jár iskolába.A probléma megoldásához központi lépések szükségesek - hangoztatták a témában megszólaló szociológusok. A CWF szerint elsősorban egy jogvédelmi hálózat felállítása szükséges, amelyhez a kicsik fordulhatnának szükség esetén. Emellett a felügyeleti rendszer reformjára lenne szükség, hogy megakadályozzák a visszaéléseket. Mások szerint a migráció mértékét kellene visszaszorítani, s a vidéki területek vállalkozásainak fellendítésére van szükség. Enyhülést hozhatna a kérdésben a lakóhely-regisztrációs rendszer reformja is, amelyre a kínai kormány korábban már ígéretet tett.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök tegnap hátrahagyott gyermekeket látogatott meg:

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök.jpg

Forrás: MTI, ECNS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2014.02.15. 19:04:42

Miért nem lehet őket örökbe fogadni? Biztosan lenne rá jelentkező belföldről is, külföldről is. Ha valaki elhagyja a gyerekét, és nemcsak elveszíti, hanem kifejezetten szándékosan hagyja magára, azt csakis úgy lehet tekinteni, hogy a gyermeket sorsára hagyta. Én például szívesen fogadnék örökbe egy ilyen kidobott, elhagyott kisgyereket.
Üdv:
b
süti beállítások módosítása