pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Nincs több cápauszony- és madárfészekleves a hivatali fogadásokon Kínában

2013.12.10. 06:15 Pekingi Zsazsa

A kínai kormány takarékossági kampányának részeként nincs több luxus a hivatalos fogadásokon és állami utakon - áll a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága és az államtanács által közösen jegyzett új szabályozásban.

banquethall2.jpg

Az előírások értelmében a jövőben minden indokolatlanul drága ételféleség lekerül a hivatali fogadások menüjéről, kifejezetten tilos a cápauszony*, a madárfészekleves** és védett vagy vadállatok húsának felszolgálása - írja a rendelkezés.

kina-luxus-ital.jpg

Ugyancsak tiltólistára kerültek a luxuskategóriás alkoholok és a drága cigaretták, a fogadásokat pedig nem lehet magánklubokban vagy többcsillagos, elit helyeken megrendezni. A rendelkezések szigorodásával a felülvizsgálat is fokozódik: mostantól a fogadások költségeit külön tételként kell feltüntetni a hatóságok költségvetésében, s azokat nyilvánosságra kell hozni - írja elő a dokumentum.

kina-takarékos.jpg

A hivatalos utakra szintén vonatkozik a fokozott takarékosság, így a jövőben korlátozzák a delegációk tagjainak számát, és nem engedélyezett számukra például a turistáskodás. A fogadó fél csupán egy ünnepséget tarthat a vendég tiszteletére, utóbbit sem vörös szőnyeg, sem köszöntő rendezvények nem várják majd a repülőtereken és vasútállomásokon. Az előírások nemcsak a kormányzati hivatalokra, de az állami kézben lévő vállalatok és pénzintézetek, valamint a kormány által szponzorált szervezetekre is vonatkoznak - írja a dokumentum.

kina-vörös-szőnyeg.jpg

A kínai kormány az állami hivatalnokok megítélésének javítására és a lakosság bizalmának fokozása érdekében tavaly év végén hirdetett nagyszabású korrupcióellenes és takarékossági kampányt. Az utóbbit illetően egy kampánycsomagot tettek közzé, amely több pontban tisztázza a szükséges intézkedéseket. A hivatalnokok "kötelező szerénysége" eszerint az irodai berendezésektől kezdve az állami ünnepségek dekorációján át a fogadásokon fogyasztható likőrökig számos területre kiterjed, és a statisztikák szerint az előírások hatásosnak is bizonyultak.

luxus-autók-kinai-hivatalnok.jpg

A tavalyi év során fogadásokra, állami járművek vásárlására és külföldi tanulmányutakra költött összegek a 2011-es értékhez képest 20 százalékkal csökkentek, és 7,43 milliárd jüant (270 milliárd forint) tettek ki. A szabályokat szigorúan be is tartatják: a Kínai Kommunista Párt fegyelmi szervezetének októberi statisztikái szerint az idei év első kilenc hónapjában országszerte összesen csaknem 17 ezer főre róttak ki büntetést, mert a szabályokkal szembemenő, indokolatlan pazarláson érték őket.

cápauszony-leves.jpg

*A cápauszony leves fogyasztása nem egyszerűen táplálkozás, hanem státuszszimbólum, a gazdagság jele, minthogy évszázadokkal ezelőtt csak az előkelők ehettek Kínában cápauszony levest, az első porciót egyébként feltételezések szerint időszámításunk kezdete előtt 200 körül. De általánosan elterjedt csak a Song-dinasztia (960-1279) idején lett. Minél több tehát Kínában a gazdag ember, annál veszélyeztetettebb a tengeri ragadozó jövője, annál több cápa uszonya végzi egy húslevesben vízi pályafutását. Mert a cápauszony leves tulajdonképpen csirkehúsleves, amelyet a cápa porcogós hátuszonyának felaprított darabjaival dobnak fel amolyan luxusrántásként. Mégsem olyan egyszerű a leves elkészítése, mert nem friss uszonyt használnak fel hozzá, hanem szárítottat, márpedig ezt négynapos, aprólékos munkával lehet csak elkészíteni. Nem is csoda, ha a cápauszony leves a bankettek, nagyobb evészetek-ivászatok kedvelt étvágygerjesztő első fogása, vagy az étkezés csúcspontja. Habár néhány száz dollárt is elérhet egy rafináltabban elkészített leves, s mint ilyen maga is felér egy bankett árával. A hagyományos kínai gyógyszerek közt is megtaláljuk a cápauszonyt, amelyet reuma, és fejfájás ellen használtak, noha ma már kiderítették, hogy tudományos alapja nincsen és természetesen nem is volt az alkalmazásának." - Terebes

madárfészek-leves.jpg

**A kínaiak a madárfészek levest úgy is nevezik, mint a "Kelet kaviárja". Itt a Collocaliini madárfaj (fecske féle) fészkeit készítik el levesként, mely madarak különleges nyáluk segítségével készítik fészkeiket, gallyak és egyéb külső termék nélkül. A levesnek egyedülálló kocsonyás, gumiszerű állaga van. A kínaiak nagy valószínűséggel már 1200 éve levesként fogyasztják a magas tápértékkel bíró fészkeket, melyek többek között az öregedés és a rák ellen is hatékonynak bizonyulnak, ráadásul javítják a koncentrálóképességet és a libidót. A protein mellett hatféle hormont is tartalmaznak, például tesztoszteront és ösztradiolt is, emellett még szénhidrátokat és kis mértékben lipideket is. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fészkek bizonyos összetevői serkentik a sejtnövekedést, a szövetregenerációt, és még az influenza ellen is védelmet nyújtanak." - Shandong Normal Egyetem

Forrás: MTI, kivéve csillagozott részek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása