pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Egy szám, ami megmutatja, hogyan veszi át Kína a világ felett az uralmat

2013.12.05. 07:15 Pekingi Zsazsa

A bonyolultan hangzó Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - ismertebb nevén a SWIFT - keddi jelentése nem kapott nagy visszhangot. Pedig abban az szerepelt, hogy a kínai valutát a globális kereskedelmi finanszírozási ügyletek során 8.66%-ban használták októberben. Ezzel a kínai jüan a második leginkább használt valuta lett a dollár után, megelőzve az eurót.

kina-juan2.jpg

A 2008-as bankválság nyomán a világ rendkívüli ütemben kezdett távolodni az amerikai dollártól és egyre több, a tartalékvaluta megkerülését célzó kereskedelmi megállapodás született. Kína új elnöke, Xi Jinping, például saját kérésére már megválasztásának napján találkozott Vlagyimir Putyinnal. A találkozó eredményeként megállapodtak, hogy Putyin 100 százalékban ellátja országa olajszükségleteit, amiért renminbiben (jüanban) fizethet.

kina-juan3.jpg

2008-ban a kínai jüan a nemzetközi tranzakciók nulla százalékát tette ki. 2012 januárjában is csak 2% volt, és idén októberre megközelítette a 9%-ot.

kina-juan1.png

Az utóbbi napok egyik legfontosabb (gazdasági) hírének tekinthető, hogy a kínai jegybank bejelentette: nem növeli tovább a jelenleg 3 660 milliárd dolláros devizatartalékát, mert meg akarja gátolni a jüan további leértékelődését.

Kína devizatartaléka most magasabb, mint Európa legerősebb gazdaságának, Németországnak a teljes évi GDP-je. Kínának többnyire megfelelt, hogy az olcsó jüan segítette exportját. Emellett Kína volt az amerikai államadósság legfőbb finanszírozója is: hitelezett Amerikának, amikor az amerikai kereskedelmi (és államháztartási) deficit óriásira nőtt.

Lényegében Kína fizetett azért, hogy az amerikaiak vásárolják a kínai termékeket, ennek fejében azonban óriási dollártartalékai halmozódtak fel. Egyébként régóta téma már, hogy a jüan nemzetközi szerepét erősíteni kell, a dollár és az euró mellett a világ tartalékvalutája lehetne.

"A dollár halála és tartalékvaluta státuszának megszűnése már nem összeesküvés elmélet vagy a pénzvilág által elképzelt lehetőség, hanem kézzelfogható valóság, amire már a közeljövőben számítani lehet." - Ned Goodman

Forrás: Wonkblog, Idők jelei, Magyar Szó, Shanghaiist, SWIFT

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.12.05. 17:11:14

Ez a dolog kicsit bonyolultabb.

Kína nem csak finanszírozta az amerikai keresletete hanem ezzel vette meg az Amerika jóindulatát, azaz annak lehetőségét hogy az amerikai cégek kínai gyártóbázist létesítsenek.

A kérdés az hogy ki van kiszolgáltatva kinek.

Kína ugyanis hatalmas piac is a nyugati cégeknek és kína nem tulajdonrészt szerzett csak dollárbankókat és kötvényeket (amin dollárbankót kaphat)

Amint elkezdi teríteni, a saját felahmozott vagyonát inflálja és az erősödő yüannal a kínai export hirtelen meghalna (elsőként pont az amerikai és nyugati cégek vinnék el a gyártókapacitásukat).

És Kína mást nem is tehetne mint a behaló gazdaságába szétfolyatná a dollár tartalékait.

Szóval kínának semmi érdeke ahhoz hogy a Status Quót felrúgja. Még azt sem siketrült elérni hoyg a dolláron kívül mást is felhasználjanak a leértékelésre...
süti beállítások módosítása