pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Na, így ne restaurálj Csing korabeli freskót

2013.10.23. 07:30 Pekingi Zsazsa

Rosszul kivitelezett, modern stílusú képeket festettek "restaurálás" céljából egy Csing-dinasztia korabeli freskóra egy kínai szentélyben, a történtek óriási felháborodást keltettek Kínában, a felelősök az állásukkal fizettek.

yunjie1_2709673b.jpgIlyen volt...

A Lianoning tartománybeli Juncsie-templom népszerű turistalátványosság, amely a Főnix-hegyen, Pekingtől hozzávetőleg 500 kilométerre fekszik. A szentély szinte valamennyi épülete a Csing-dinasztia korából (1644-1911) származik, az épületegyüttes híres pagodája azonban ennél is régebbi, a Liao-korszakból (916-1125) való - írta a The Global Times című angol nyelvű kínai lap.

yunjie2_2709671b.jpg...és ilyen lett

A "megújult" műről nemrég egy pekingi diák tett közzé fotókat az interneten, melléjük pedig összehasonlításképp feltöltött néhány képet a régi freskóról. A Wujiaofeng néven író internetező úgy fogalmazott, a restaurálás végzetes volt a kulturális örökségre nézve. Ezzel a szakértők is egyetértettek.

Az új motívumok ugyan szintén illeszkednek a vallásos környezetbe, a színek azonban harsányak. Az egykori freskón szereplő alakok eltűntek, helyüket mások vették át.

A helyi vezetés közölte, amint a hatóságok tudomására jutott, hogy mi történt, azonnal vizsgálatot rendeltek el és meghozták a szükséges intézkedéseket.

A freskókat szakvélemények szerint ugyan vissza lehet állítani, de eredeti formájukat már soha nem nyerik vissza.
Kínában korábban a kommunista rendszer évtizedeken át - főleg az 1966-tól tíz éven át tartó kulturális forradalom idején - módszeresen pusztította a sok ezer éves kínai történelem kulturális hagyatékát. Az utóbbi években - különösen a virágzó turizmusnak köszönhetően - megsokszorozódott a restaurált vagy rekonstruált kulturális javak száma, noha a munkálatok nem minden esetben megfelelő minőségűek.

Forrás: MTI, The Telegraph

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebelde 2013.10.24. 14:58:56

örüljenek, hogy nincs rajta moncsicsi:))

Gombperec hídlakó 2013.10.24. 17:07:46

@Rebelde: Jaja, ez a Bundás Krisztus kínai változata :)

Anselmo 2013.11.05. 08:26:29

Hát alaposan félreértették a restaurálás mibenlétét...

NorthStar 2013.11.06. 15:47:44

...csak egy kicsit. Amugy nagyszeru munka... lenne egy 5 eves kisgyerektol a kep, persze ures papirra es nem egy nehany szaz eves alkotason
süti beállítások módosítása