pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

1,8 millió hivatalnoknak nyoma veszett Kínában

2013.10.18. 07:15 Pekingi Zsazsa

Több millió kínai hivatalnok szökött külföldre az elmúlt évtizedekben, s számuk évről évre növekszik - derül ki a Cajcsing pénzügyi és gazdasági magazin aktuális számából.

279775-corrupt-official-leave-with-ill-gotten-assets.jpg

A Cajcsing többoldalas összeállításában járja körül a kínai kormány korrupcióellenes kampánya okán is igencsak aktuális témát. A lap emlékeztet: a hivatalnokok "villámgyors emigrációja" olyannyira mindennapos, hogy megjelölésükre a kínai nyelvben külön kifejezés is létezik, őket csak "csupasz hivatalnokként" (luo kuan) említik. Az elnevezés azokat a hivatalos szerveknél dolgozókat jelöli, akik maguk ugyan még az ország területén tartózkodnak, jövőbeli terveiket - és "csupaszon maradásukat" ugyanakkor az mutatja, hogy családjukat, gyerekeiket, vagyonukat már előre külföldre menekítették.

shutterstock_112295522.jpg

A luo kuanok népes táborát elsősorban állami tulajdonban lévő vállalatok és pénzügyi cégek felső vezetői, valamint korrupcióba keveredett hivatalnokok teszik ki. A trend a kínai reform és nyitás politikájának meghirdetése és az ország külföld felé nyitása után, az 1980-as évek elején bontakozott, majd az 1990-es évektől érezhetően felerősödött.

A Cajcsing becslése szerint 1995 és 2012 között összesen akár 1,8 millió hivatalnoknak is nyoma veszhetett, ők összesen mintegy 800 milliárd jüant (29 ezer milliárd forint) menekíthettek ki az országból. A lap által idézett szakértők szerint a csupasz hivatalnokok száma és az általuk külföldre utalt összegek nagysága is növekszik. Míg az érintettek 2000 és 2003 között például átlagosan fejenként 4,3 millió jüannal (155 millió forint) távoztak, 2007 és 2012 között már átlagosan 5,4 millió jüant (194 millió forint) tett ki ez az érték.

OB-OI746_crt_qu_G_20110616065433.jpg

A külföldre menekülés mikéntje is változóban van: a szigorodó ellenőrzés miatt az út megtervezése hosszas, lépésekben történik: először a család, majd a vagyon távozik, ezt követően a hivatalnokok valamilyen ürüggyel külföldre utaznak, ahonnan sosem térnek vissza. Volt olyan hivatalnok, aki nyaralni, esküvőre vagy hivatalos konferenciára utazott így, de olyan is akad, aki szándékosan balesetet szenvedett, hogy kórházi kezelésével is takargassa végleges távozását.

A korrupcióba keveredett luo kuanok kézre kerítésének elősegítéséhez a jelenlegi szabályok szigorítása lenne szükséges. Több országgal kellene kiadatási megállapodást kötni, ezenkívül a gyanús hivatalnokok családjának és bankszámláinak ellenőrzését is lehetővé kellene tenni, továbbá független korrupcióellenes hivatalokat kellene alapítani - sorolja a kínai gazdasági magazin.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása