pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Szibériai tigrisek százai a szabadban Északkelet-Kínában

2013.10.10. 11:00 Pekingi Zsazsa

Ezeregyszáz szibériai tigris henyél naphosszat az északkelet-kínai Harpin város külterületén egy több mint százhektáros parkban, ahol amolyan "civilizált szafarik" keretében látogatják, etetik, fényképezik őket az érdeklődők. - Trebitsch Péter riportja

Download.aspx.jpeg

A viszonylag borsos áru belépőre a bejáratnál újságíró igazolvánnyal kedvezményt kérőt elnéző mosollyal utasítják el, még ha külföldi is az illető. Az állatokat etetni kell - teszik hozzá magyarázatképpen.

A publikum zárt buszokra száll, vagy olyanokra, amelyeken ablakok helyett védőrácsok mögül kémlelheti a vadakat. A jármű elindul a magas drótkerítésekkel elválasztott, zöld növényzet, fák, bokrok, bozótok borította területekre. Az egyes szektorok között biztonsági okokból automata zsiliprendszer működik, az őrtoronyban alkalmazott figyel.

Download-1.aspx.jpeg

A sofőrök rutinosan meg-megállnak az állatok közelében, vagy éppen közöttük. Esetenként dudálva serkentik őket helyváltoztatásra. Az "erdők királyai" többnyire lustán, kényelmesen bandukolnak nemigen zavartatva magukat, vagy elterülnek a földön, élettelennek tettetve magukat napoznak, egymásba gabalyodva szundítanak, a fiatalabbak játszanak.

A szibériai tigrisek az 1980-as években kerültek fel a leginkább veszélyeztetett, védett állatok listájára Kínában. A világ legnagyobb nekik épített parkját, egyben tenyésztőközpontját a Szunghua folyó északi oldalán 1986-ban alapították és tíz évre rá látogathatóvá is tették. Vadon - becslések szerint - körülbelül ötszázan élhetnek, és legfeljebb tucatnyian Kína területén. Az 1200-as években még bőven volt belőlük Északkelet-Kínában is. A szűkülő élettér, vadászatuk az 1940-es évekre a kihalás szélére juttatta e legnagyobb méretű tigrisfajt.

A közönségnek lehetősége van magasba épített, kifejezetten az állatok megfigyelését szolgáló folyosókon, hidakon közlekedve, meg-megállva szemügyre venni a nagymacskákat. Akinek kedve van hozzá, etetheti is őket. A ragadozóknak nyers marhahúst, vagy élő csirkét vásárolhat és a rácson keresztül egy nagy csipesz segítségével lelógatva, vagy erre szolgáló "csőpostán" juttathatja el az amúgy nem túl éhesnek mutatkozó, de a kínálkozó "potya" falatokról nem lemondó ragadozóknak.

Amennyiben valaki vadkacsával színesítené a tigrisek menüjét, 80 jüanért (2800 forint) kiválaszthatja azt, majd egy terepjáróval megközelítheti az egyik mesterséges tavat, amelybe bedobva utolsó útjára küldheti. A hatás a közelben "járőröző" fenevadak részéről sem marad el.

A hím tigriseknek gyakran 220 kiló feletti a testsúlyuk, és láthatóan jó karban vannak. Nincs viszont mindenki a szabadban, vannak olyanok is, amelyek csak ketreceik rácsai mögül vizslatják a többieket.
A park indulásakor mindössze nyolc tigrist fogadott be, s évente itt ma már körülbelül száz tigriskölyök születik. A helyben dolgozó kutatók azt állítják, kísérleteznek egyes állatok edzésével is, hogy végül képesek legyenek az erdőkbe visszatérni, vadon, természetes közegükben is megélni.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása