pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A kínaiak egyharmada nem tud kínaiul

2013.09.06. 06:45 Pekingi Zsazsa

Kína lakosságának körülbelül 30 százaléka, mintegy 400 millió kínai nem beszéli a hivatalos mandarint, és rajtuk kívül is még nagyon sokan vannak, akik nem tudnak tökéletesen "kínaiul" - hangzott el a kínai oktatási minisztérium csütörtöki tájékoztatóján Pekingben.

09mandarin05e.jpg

A kínai kormány 1998 óta minden év szeptemberének harmadik hetét a mandarin, vagy más néven a putunghua nyelv népszerűsítésének szenteli, és az idén - mint elhangzott - a távoli, elhagyatott vidéki településeket, a nemzeti kisebbségeket veszik majd célba.

A világ legnépesebb országában alapvetően nyolc főbb nyelvjárást különböztetnek meg, de ezeken belül is többféle változat létezik, aminek következményeként előfordul, hogy az adott tartomány különböző részén élők vagy akár a szomszédos falu lakói anyanyelvükön már nem tudnak szót érteni egymással.

chinese.jpg

Az egyik legismertebb a déli, kantoni nyelv, amelyet leginkább Kuangcsou városban és szomszédságában beszélnek, de a hongkongi és makaói lakosság többsége is ezt használja. A helyi televíziók külön engedélyt kaptak arra, hogy a kantonin szólaljanak meg, mígnem néhány éve a helyi népfront kezdeményezte a mandarin nyelvű televíziós hírszolgáltatás bővítését. Ezt a migráns lakosság növekedésével indokolták, azonban a helyiek nem értettek vele egyet.

Kanton kivételnek számít, ugyanis Kína-szerte a televízióállomásoknak kötelező a mandarint használniuk, és a megértés kedvéért feliratozzák a hírműsorokat.

flash_card_sample_back_small.jpg

A sanghajiak ugyancsak többször szóvá tették már nyelvűk háttérbe szorulását, ami az 1990-es években kezdődött, a mandarin oktatásának általános elterjesztésével. A kultúra megőrzése mellett kiállóknak köszönhetően ma például a városvezetés támogatásával több mint száz óvodában folyik a sanghaji nyelv oktatása, és televíziós műsor is használja a helyi nyelvet.

A hatalmas birodalomban mindig is szükség volt valamiféle közvetítő nyelvre, amely végül hivatalos formában a 20. század elején lett a pekingi nyelvjárásra épülő mandarin. Ekkor tette a Csing-dinasztia a birodalom hivatalos nyelvévé és 1955-ben kapta meg kínaiul a putunghua, vagyis a "köznyelv" nevet.

Forrás: MTI, Fotó: Reuters

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2013.09.07. 17:56:18

Szomszédos falu lakóit kétlem, hogy nem értenék meg magukat, szomszédos járások esetében viszont már valóban lehet ilyenről beszélni.

Egyébként még így is sokat javult a helyzet mondjuk az elmúlt évtizedhez képest, a 2000-es évek elején ha jól tudom még csak 50%-ra korlátozódott a mandarint beszélők száma.

A putonghua elterjesztése aztán olyannyira jól sikerült, hogy számos szubdialektus eltűnt, ezek megmentésére jött nemrégiben létre egy nagyszerű kezdeményezés: phonemica.net

pobeda 2013.09.07. 21:14:32

Ami kínai csatornánk van, azt feliratozzák.

val 2013.09.08. 11:39:40

Az Ujgurokat meg lehetne kerdezni, hogy miert nem akarnak kinaiul beszelni!
süti beállítások módosítása