pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A globális felmelegedés csodát tesz a kínai áruszállítókkal

2013.09.06. 08:45 Pekingi Zsazsa

Egy teljesen megrakott konténerszállító hajó halad jelenleg Kínából Hollandiába az Északkeleti-Átjárón, egy olyan útvonalon, amelyen korábban hihetetlenül veszélyes lett volna ez a mutatvány, de most “végre” segítő kezet nyújtott a globális felmelegedés és felolvasztotta azt az “alattomos” sarkvidéki jeget!

containervessel-coscon.fr_.jpg

Sok jégtörőhajó tette már meg ezt az utat, de a COSCO (China Ocean Shipping Company) 19 ezer tonnás konténerhajója, a Yong Sheng lesz az első ilyen a világon, aki ezzel az útvonallal megpróbálkozik. Néhány éve már az északi-tengeri út nyáron járhatóvá vált, legalábbis olyan hajók részére, amelyek jeges sarkvidéki vizekhez lettek tervezve. Tavaly nyáron egy jégtörő volt az első kínai hajó amelyik ezen az útvonalon hajózott. 2010-ben pedig egy Kínába vasércet szállító norvég hajó volt az első nem orosz hajó, amelyik sikeresen fejezte be ezt az utat.

article-2389895-1B423BD3000005DC-665_964x577.jpgNagyobb infógrafikáért klikkelj a térképekre.

Az Északkeleti Átjáró azaz az "Északi-tengeri út" egy tengeri hajózási útvonal, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig, Oroszország szibériai partvidéke mentén. Az útvonal jó része sarkvidéki vizeken halad és bizonyos helyei régen évente csak mintegy két hónapig voltak mentesek az összefüggő jégpáncéltól. Csak az utóbbi időben vált egész évben hajózhatóvá a klímaváltozás miatt.

ba735b47-7d67-4f8d-87d9-c93d9a1abd82.img.jpeg

Ami az energiafelhasználást és az anyagiakat illeti, kihasználva az északi-tengeri útvonal rövidségét, így 13 nappal lehet csökkenti a hajózási napok számát a Kelet-Ázsiából Észak-Európába tartó hajók számára. A felhasznált üzemanyag vonatkozásában is - ha a 2010-es norvég hajót vesszük alapul - 180 000 dollárt lehetett megtakarítani, mivel a világ tetején haladó hajózási útvonal egy harmaddal rövidebb a korábbinál.

OB-YP236_ARCTIC_NS_20130820084003.jpgNagyobb infógrafikáért klikkelj a térképekre.

A Yong Sheng a tervek szerint szeptember 11-én érkezik Amszterdamba, és valószínűleg nem ez lesz az egyetlen kínai tengerjáró aki majd ezt az utat megteszi.

A történetnek van egy "kicsi" iróniája, hiszen azért lehet most ezeken a vizeken rövidebb úton hajózni, mert a megnövekedett fosszilis tüzelőanyag fogyasztás éghajlatváltozáshoz vezetett, ami megolvasztotta az északi-tengeri a jégtakarót.

Forrás: WSJ, Daily Mail

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.09.07. 18:36:13

na végre... mostantól az olcsó kínai gagyi legalább 8%-kal olcsóbb lesz. btw a globális felmelegedéshez, és a Föld elrohasztásához Kína igen sokat hozzá tett már eddig is

laci_52 2013.09.07. 19:07:47

@mrbloodbunny: Sok szegény ember fog örülni annak, ha olcsóbban vásárolhat.

Egyébként ha az egy főre jutó üvegházgáz-kibocsátást nézzük, az USA sokkal inkább hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint Kína...

Mlinarcsik 2013.09.07. 19:34:59

180.000 dollar sporolas, ha osszejon. Ha nem akkor meg sok milliard bukta, meg sopankodas. Plusz vetkesek kereses...

Gábor a Jobbszélső 2013.09.08. 07:19:10

Szerintem meg nem kellene így elszállni magunktól, lószart okozzuk mi a felmelegedést! Jó marketing, és máris adóztatható a CO2 kibocsátás. Megettük ezt is. Pl az 1300-as években ennél magasabb volt az átlaghőmérséklet, angliában szőlőt termeszthettek.
süti beállítások módosítása