Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Betegek egy elmegyógyintézetben - Lu Nan megrázó képei

2013.08.20. 16:30 Pekingi Zsazsa

A legendás fotós, Lu Nan mestere a dokumentarista fotográfiának és az egyetlen kínai tagja a híres Magnum Photos, párizsi székhelyű rangos fotós szövetségnek. Többnyire Lu néven alkotó művész nem szereti a nyilvánosságot, kiállításaira sem megy el, őt magát is ritkán engedi fényképezni.

PAR91867.jpg

15 évbe telt, míg 225 darab felvételből álló sorozatát befejezze, melyet először 2006-ban láthatott a nagyközönség. A megnyitóra persze ide sem ment el. Az első szett a betegről egy elemgyógyintézetben, a második a kínai katolikusok zarándoklatairól, a harmadik a tibeti parasztokról készült.

lunan.jpg

Forrás: CN

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.20. 19:42:21

"Többnyire Lu néven alkotó művész nem szereti a nyilvánosságot, kiállításaira sem megy el, őt magát is ritkán engedi fényképezni." azzal nem volt gondja, hogy pucér és félpucér fogyatékos emberekről készítsen fotókat? velük ezt meg lehet tenni és leközölni mindenütt? kimondottan gyomorforgatónak találom ezt a hozzáállást, sajnálom.

HgGina 2013.08.20. 23:33:59

@Dusan: komolytalan.

Ehhez a hulladékhoz 15 évre volt szüksége? Bármilyen kezdő fotós csinál ilyet 3 nap alatt bármilyen kínai, koreai, orosz, vietnami, amerikai, angol vagy akármilyen más diliházban. Szánalmas, hogy ilyen hulladéktól lesz valaki állítólag híres. (Gyanítom, hogy itthon sincs több két szakbarbárnál, aki hallotta a nevét valaha is az életben ennek a Ping-Pongnak.)

sorica123 (törölt) 2013.08.21. 00:09:16

@HgGina: majd te megmondod! Meg mon dod!! Bízunk benned!!!

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.08.21. 02:26:45

Látom eljutott hozzátok a lényeg....

gombosg 2013.08.21. 04:16:35

@HgGina:
Kurva egyszerű, a fazon leszarja, kiállítják-e a fotóit. Fikázd azokat, akik kiállították, ha már a te bizonyára nagyon fasza fotóiddal nem teszik ugyanezt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 08:39:22

@zsiráfffff: Gondolom azért nem, mer tő nem lényeges.
A jelen sorozatnak meg mi is a lényege? Nem öncélúan mutogatni a betegeket. Gondolj bele, mi hívja fel jobban a figyelmet erre a problémára : egy hír az Indexen, kép nélkül, vagy ez a sorozat?

Vajmaci 2013.08.21. 08:42:32

@zsiráfffff:
Hallottál már olyanról, hogy SZOCIOFOTÓ?
Nem..minden bizonnyal lövésed sem lehet erről a dologról.
Ahogy @HgGina is nyilván ezektől kaliberekkel jobb képeket képes készíteni.
A Magnum ügynökség meg nyilván csak poénból vette fel a mukit.Mert oda köztudottan olyan kurvakönnyű képeket eladni.

Végülis..nem az én szegénységi bizonyítványomat állítottátok ki HgGina és zsiráfff....gratulálok.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.21. 09:11:03

@ColT: a probléma azóta létezik mióta intézményesített elmebeteg-gondozás folyik a világon, így ez csak hipokrácia töményen adagolva, semmi több. ezeket a fotókat kiválóan el lehet adni bárhová mert hozza a kattintást, de ne tévesszük össze az iparikurválkodást a problémamegoldással és a szociális érzékenységgel.

@Vajmaci: értelmező olvasás megvan? ha nincs csak szólj, szívesen támogatlak.

l_andras 2013.08.21. 09:26:38

@HgGina: Jó dolog a cinizmus, de akkor az igazi, ha nem keveredik nyilvánvaló csúsztatással. Kezdő fotós nem csinál ilyen technikai szintű képeket, Lu Nan képzett fényképész a fenti sorozat alapján, nem pedig egy wannabe kattintgató.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 09:42:18

@zsiráfffff: Nem tévesztem. Az emberek egy jó része bele se gondol magától, hogy vannak ilyen helyek. Az a nagyobb probléma, hogy vannak, és senki nem foglalkozik vele.

Nemrég voltam itthon egy zártosztályon, az ennél 1000x rendezettebb, tisztább, emberibb környezet.
Attól, hogy régi keletű az, hogy embereket így tartanak, nem oldódik meg a dolog. Akkor sem, ha elhallgatjuk.
Különben kattintást max. itt hoz, az már más kérdés :
" és az egyetlen kínai tagja a híres Magnum Photos, párizsi székhelyű rangos fotós szövetségnek"
Nem ügynökség, nem hiszem, hogy fizetnének érte. :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.21. 09:55:31

@ColT: az, hogy milyen állapotok uralkodnak az elmeosztályokon az már nagyon régóta köztudott, pusztán a törődés hiányzik, nem a helyzet ismerete. ezeket a fotókat kábé ahhoz tudnám hasonlítani nagyon leegyszerűsítve a dolgot, mintha túlsúlyos meztelen vak gyereket fotóznának a mcdonalds ajtaja előtt-mindenki tudja mi a helyzet de leszarják. persze nem egyszerű egyensúlyt találni a hatásvadászat meg a figyelemfelhívás között, de mégsem hiszem azt, hogy muszáj lenne ezeket a szerencsétlen embereket pucéran fotózni és mindezt leközölni. (ha a te hozzátartozódról/szüleidről/gyerekedről készítenének hasonló fotókat, örülnél annak, hogy a világ nézegeti őket meztelenül?) ezeknek a fotóknak az elkészítése önmagában is leírja azt, ahogyan ezekkel az emberekkel bánik az úgynevezett törődő társadalom: tiszteletlenül, durván és az érzéseiket teljesen figyelmen kívül hagyva.

HgGina 2013.08.21. 09:57:54

@l_andras: nézd meg annak a nagyon híres (sic!) párizsi társaságnak az oldalát, aztán gondold újra, amit írtál. Ilyen hulladék színvonalon valóban egy kezdő fotós se tud összelapátolni semmit. Életlen, spontánnak hazudott beállított képek.
Hulladék, és már megbocsáss, de a Szipál-család valóban profi fényképészeivel együtt eltöltött pár évtizedes tapasztalatom könnyedén feljogosít a véleményemre. Láttam életemben épp elég jó képet, és készítettem is párat.
Ezek a kínai képek értéktelen hulladékok.

belekotty 2013.08.21. 09:59:09

@zsiráfffff: Van benne igazság.

@HgGina: Te mindenre csak rossz indulattal reagálsz. Basznak téged rendesen?

HgGina 2013.08.21. 10:00:09

@gombosg: óh te szegény. Elkeserítelek, az enyémeket is kiállították. Attól, hogy fogalmad sincs róla, ki vagyok, még nem változik meg ezeknek a képeknek a piaci ára és a valóságos értéke sem. A kettő a skála két vége. Drága és hulladék. Egyszerre azok.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 10:18:07

@zsiráfffff: Akkor +1 aspektus, amiért figyelemfelhívó? :)
Amúgy nem biztos, hogy ezeknek az embereknek vannak hozzátartozói, senki nem hagyná ilyen körülmények között a szeretteit. Ha igen, akkor meg ne azon háborodjon fel, hogy lejött a képe a világ másik felén, hanem hogy ő tette ezt lehetővé, és nézzen magába.

"-mindenki tudja mi a helyzet de leszarják. "
Attól még az nincs jól. És nem is lesz, amíg le lehet csak úgy szarni.

l_andras 2013.08.21. 10:18:12

@HgGina: Nem a képek témájáról beszéltem, hanem a technikai tudásról, képzettségről, ami egy kezdőnél szinte kivétel nélkül fájó hiányosságok.
A téma neked nem tetszik, ezzel nincs is probléma, de ne mérjünk össze egy tanult, képzett fotóst egy digitális kamerát a szívecskés beállítással kattintgató felhasználóval. Aki meg amatőr és ennél többet tud, az meg nem kezdő.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.21. 10:26:01

@ColT: hát ja, így is lehet nézni. de azért ez nem ennyire egyszerű téma. igenis vannak hozzátartozók, de soxor nekik sincs más választásuk, megalkusznak a helyzettel. mindegy, nem tartom etikusnak ezt, ennyi az egész. lehetne figyelmet felhívni úgy is, hogy nem tapossuk össze ezeket az embereket a legalapvetőbb méltóságukban.

Ianas 2013.08.21. 10:35:45

@HgGina: Melyik fotón szerepelsz?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.08.21. 11:00:47

@HgGina: ne haragudj, de szerintem ezek a képek zseniálisak. Talán ha tudnál pár konkrétumot mondani azon kívül hogy egyszerűen hulladék (?)(ezt nem is értem...mit akarsz ezzel mondani?)

@zsiráfffff: a szocionak ez a lényege. Hogy azt mutatja meg ahogyan az van, a fotós szemszögéből. Értem amiről beszélsz, és hogy ezeknek az embereknek is vannak személyiségi jogaik. De biztosan te is látod a körülményekből, hogy ezeket nem a fotókkal veszik el tőlük. A fotók megmutatják hogy mi történik velük. Hogy senki sem törődik azzal ha meztelenül járkálnak. Ez a szoció lényege. A legtöbb háborús övezetben készült fotó is ilyen.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.21. 11:13:23

@Legelő Őse: nekem éppen ez a bajom ezzel, hogy erről a témáról már a milliomodik bőrt húzzák le, a civilizált világon nincs olyan ember aki ne tudná mi folyik az ilyen helyeken (kis túlzással persze). tehát végülis mi történt? van egy olcsó és hálás téma amihez hozzányúlt a a fotós mert erre kapnak a népek mint tyúk a takonyra, ugye. az meg külön vicc, hogy elmondása szerint ő nem nyúl olyan témához, amit más már megcsinált, ugyanmárkérem.

aztán persze lehet, hogy én vagyok túlérzékeny, de ha az én gyerekemet mutogatnák pucéron bárhol csak azért mert fogyatékos és jajjdejócirkusz-nézdmármilyencsóró, akkor bizony kiverném a balhét.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.08.21. 11:29:35

@zsiráfffff: de ugye az látszik hogy nem ez történik? Ez az ember egy nagyon fura helyen él, amit úgy hívnak Kína..
Ez egy állami szerv által működtetett intézmény, egy félig kommunista államban. Szó sincs arról hogy egy kiállításmegnyitón szendvicseket eszeget néhány milliomossal, és szörnyülködnek ezen az egészen. Pont erről van szó. Nem ő a lényeg, hanem az üzenet. A kontextus nagyon fontos szerintem. Még ugyanez a sorozat Romániában fotózva is más mint Kínában.

Nekem ezekből a képekből véletlenül sem egy hatásvadász cirkuszi látványosság jön le...ez egy szocio sorozat.
(zárójelben, de kérlek azért mutass már még elmegyógyintézetben készült sorozatot Kínából...)

Szerintem nagyon is fontos hogy ezek a témák mindig felszínen maradjanak, mert így legalább van valamilyen nyomás. Az hogy más társadalmak milyen módon intézik az ügyeiket, ez nagyon érzékeny téma. De ennek ellenére erről lehet másoknak véleménye. Ez az ember a saját országát mutatja meg olyannak, amilyennek ő látja. Így fejezi ki magát. Művész. Nem magát tolja előtérbe, hanem a képeit. Itt pont nem a hajdúpéteri gyere mutatok neked valamit, mert király vagyokról van szó. Ez az én véleményem. Igenis helye van a világon a minőségi szociofotónak.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.21. 11:47:58

@Legelő Őse: perszehogy van helye a szociofotóknak, kell is és legyen is mindig. de ezt lehetne úgy is csinálni, hogy ne vágjuk őket pofon mégegyszer és sokadszorra is, hanem legalább fotósként próbálja meg tisztelni őket egy cseppet, hamár más nem jutott nekik.

őszintén szólva nem tudom, hogy van-e másik kínai fotósorozat, de nem is az országra hegyeztem ki amit írtam, hanem a jelenségre ami viszont pontosan így fest mindenütt, indiában, afrikában, kínában, amerikában és sok európai országban is.

Csééé 2013.08.21. 11:58:35

"Szipál családdal eltöltött pár évtizedes tapasztalat :-D"
Ez tetszik:) Ha jól tudom akkor sem Márton sem Péter nem ezen a területen szerzett magának nevet. De nem is értem, hogy miért kell rájuk hivatkozni ha neked is állították már ki a fotódat.
Egy fotóstól meg elég érdekes hozzáállás ha mondjuk pont a Magnum Photos-t szólja le. Nézd már meg a neveket a fotósok között. Nem tipikusan indafotóra töltögető arcok.
Személyiségi jogok viszont jó kérdés, pláne Kínában. Szerintem a szociofotósok abban az esetben csinálnak hatásvadász sorozatot ha maga a téma ezt megköveteli. Lehet arra panaszkodni, hogy 1001. bőrt húzzák le a témáról, de ha nem történ semmi ezzel kapcsolatban akkor úgy látszik, hogy nem elégszer mutatták meg a nagyvilágnak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 13:38:39

@zsiráfffff: Szerintem nem a fotós tapossa össze, hanem az az állam, ami ezt hagyja. A fotós csak megmutat, és akkor követné el a legnagyobb morális tévedést, ha ezt nem tenné.
Mondom, a köztudatban valahol ott van, hogy Kínában nem jó sokaknak, de amikor látja is a jómódú europolgár, hogy ez van, akkor ledöbben.

@Csééé: Errü' beszélök.

@HgGina: Az enyémeket is kiállítják nemsoká', pedig azok aztán szarok. Nem kéne ekkora arcnak lennie, vagy hozz pár olyan képet, ami üt akkorát, mint ez.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 13:40:38

@HgGina: Ja meg! Más dolog egy tökéletes portré, és más egy ilyen. Az ilyen képeken marhára nem az számít, hogy harmadban van-e, vagy hogyan vágta. Azaz nem mindig.
Különben nem olyan biztos, hogy nem stikában készültek, úgy meg azé' elég nehéz.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2013.08.21. 13:42:23

@ColT: hát, mindenki másképp látja a dolgokat, nem baj az, sőtmitöbb :)

hol leszel kiállítva és mikor?

amúgy ezek a fotók szerintem is nagyon jók, a fentebb vázolt dolgon kívül tetszenek is.

tejcsokoládé (törölt) 2013.08.21. 13:45:53

@HgGina: nem értek a fotózáshoz, és képemet sem állították ki sosem, de végigolvastam a kommenteket és lehet, hgoy baromi nagy szakértő vagy, de a stílusoddal eleve megutáltatod magad. azon kívül én is töltöttem évtizedeket olyan ember mellett aki tud fotózni, de attól én még nem tudok. sőt a nagypapám is pék volt...

belekotty 2013.08.21. 14:06:04

@tejcsokoládé: Ez a picsa @HgGina: egy örökké mindent fikázó, valszeg nagyon baszatlan. Az ilyenből lesz az a zsémbes vénasszony, akit az egész környék utál és mindenki fellélegzik amikor elviszi a halottszállító.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.08.21. 14:13:50

@zsiráfffff: Nem tetszeniük kell szerintem, mert szép, vagy bármi ilyesmi, ami megfogjon, az nincs bennük. Na jó, némelyikben :)

Kiállítva : Majd privát, de különben csak annyi, hogy ismerős, aki ilyeneket szervez, folyamatosan tukmálja, hogy márpedig ő nekem ilyet akar, nekem meg a hátam közepére se :D

tcom 2013.08.21. 23:14:41

Nem kell szépíteni az eseményeket, ez Kína.
Megmutatja az ország valódi helyzetét, az embertelenséget, az elmaradottságot, a szegénységet.

A baj akkor van, amikor polgártársaink és a politika Kínát példaképként állítják be.

Nyílván vannak jómódban élő, civilizált embertömegek is és van az elképesztő gazdasági növekedés, de mindez a brutális környezetszennyezés, az ország erőforrásainak kizsigerelése és a szociális hálló hiánya árán. Az összkép tragikus.

The Seer (törölt) 2013.08.22. 22:37:27

@tcom: Ugyan ez van a diliházakban a világon MINDENHOL, itthon is nyugodj meg.

zoli_lon 2013.08.23. 14:43:39

Bár Legelő Őse és Csééé már elmondta a lényeget, azért én is hadd fűzzek hozzá néhány gondolatot, amit minden itt kommentelő amatőr-profi-hobbi-híres-művész-soha meg nem értett-már kiállított-még nem kiállított-kiállításra soha nem kerülő-stb. fotósnak, vagy legalábbis, magát annak tartónak érdemes lenne tudnia:

1. anyázás és egymás munkájának teljesen ismeretlenül való fikázása nélkül is lehet vitatkozni.

2. A Magnum egy fotóügynökség, amit Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David "Chim" Seymour alapítottak 1947-ben.

3. Kína nem Európában található, következésképpen sokminden teljesen másképpen működik, mint az a mi gondolkodásunk szerint ésszerű lenne. (Ez egyébként minden országban így van.) Ez könnyen belátható, ha egy kicsit figyelitek a Kínából érkező híreket.

Kínában valószínűleg a képek témájául szereplő gyógyintézetek nem tartoznak a reprezentációs céllal építettek közé, nem űrtechnikával felszereltek, talán ott sincs túl sok ápoló, nem foglalkoznak eleget a kezeltekkel. (Román elmegyógyintézetekről láthatók hasonló videók a Youtube-on, csak ott gyerekeket tartanak állatként rácsok mögött a saját mocskukban, akik közül többen emberi hang kiadására sem képesek, mert nem kapnak külső ingert, senki nem foglalkozik velük. Ha jól emlékszem a filmet forgató külföldi tévéstáb teljesen kiborult, a gyerekek helyzetét látva ott zokogtak a rácsoknál.)

Ugyancsak valószínűleg, Kínában ahol egy leánygyermek sem sokat "ér" abban a családban - tovább megyek, társadalomban -, ahol az engedélyezett 1 db (egy darab) gyermek pont lánynak született és nem fiúnak, ott egy szellemileg fogyatékos gyermek születése egy heti pár dollárból élő munkáscsaládban nem lehet túl nagy öröm. Nem hiszem, hogy az intézetbe beadott sérült gyermek szüleit különösebben érdekelné, hogy naponta hányszor etetik-mosdatják-foglalkoznak vele, esetleg él-e vagy már meghalt. Embertelenül hangzik, de ez nem egy Disney story.

4. Mivel tényleg szocio-, de legalábbis, dokumentarista fotográfiáról van szó, ezért nem hiszem, hogy a képek kedvéért külön fel kellett volna öltöztetni a fotóalanyokat. A képeken ábrázolt helyzetek valóságos szituációk megörökítései, hamisítás lett volna belenyúlni. Valamint, a dokumentarista fotográfia egyik célja a problémák BEMUTATÁSA, az azokra való FIGYELEMFELHÍVÁS, nem pedig azok megoldása. A fotós feladata a fénykép elkészítése, a közvéleményé az ügyben illetékesek, a politika rábírása a helyzeten való változtatásra, a politikusnak pedig a választói akarat végrehajtása lenne, szerintem. A képek nem pornografikus céllal készültek, a meztelenség szerintem nem zavaró, pedig nem szoktam fürdőben meztelenül ücsörgő-álló-fürdő férfiak képeit nézegetni.

5. Nem a képek „tapossák össze ezeket az embereket a legalapvetőbb méltóságukban”. Nem a kép kedvéért fekszenek meztelenül vagy rongyokba csavartan romos épületben a betegek, ahogyan a nemrégiben történt szíriai ideggáz támadásban meghalt gyerekeket sem a kép kedvéért ölték halomra, majd fektették egy romos épületbe, hanem mert ott ilyen állapotok uralkodnak, esetlegesen évek óta. Az lehet, hogy ezeket a képeket direkt Kína leginkább elhanyagolt és legrosszabb felszereltségű elmegyógyintézetében készítette a fotós, de maga az épület akkor is létezik, nem egy, a fotózás idejére kreált környezetet köszön vissza a képeken. Sajnos, itt a képek és az egész sorozat, valamint a stílus lényegének alapvető félreértelmezését érzem.

6. Ha az én egyik hozzátartozóm szerepelne a fotókon a saját mocskában fetrengve, azonnal kivenném az intézményből és talán még a fotósnak is megköszönném, hogy felhívta a közvélemény figyelmét az ott uralkodó állapotra. Nem azzal lennék elfoglalva, hogy a fotón kilátszik a jobb melle és basszus még az arca is felismerhető.

7. Szerintem aki annyira baromi jó (mihez képest?), elismert (ki által?), díjazott (mivel?), meghatározó (ki szerint?), sikeres (ismét ki szerint?), többször kiállított (hol?) fotós, az nem a mesterei nevével, hanem a saját eredményeivel villog. Már ha vannak neki.

8. Egy kezdő fotós szerintem nem csinál ilyet 3 nap alatt. Nagyon sok kezdő fotós csinál nagyon sok képet amióta már mindenkinek van DSLR-je mégsem gyártják raklapszám az ilyen szoció sorozatokat. PS meg HRD raklapszám van oszt kész. Sok "profinál" ennél jóval egyszerűbb feladatoknál megáll a tudomány.
süti beállítások módosítása