pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Egy különleges pandakölyök születése

2013.07.10. 12:38 Pekingi Zsazsa

Egy pandakölyök születése mindig nagy esemény és jó okkal: az állatokat közismerten hidegen hagyja a szex, híresen válogatósak a partnereiket illetően és évente csak néhány nap áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez.

taiwan-baby-panda.jpg

Ennek a tajvani pandakölyöknek a születése most hétvégén is ilyen rendkívüli esemény volt, de nem csak abból a szempontból, hogy szerencsésen összejött a dolog a két panda szülőnek.

Hétfő óta folyamatosan ismétli a tajvani televízó a még vak, kicsi és rózsaszín pandakölyökről szóló tudosítását, amiben állatkerti gondozók cumisüvegből etetik a kis állatot. A helyi média szerint az 5, 6, 7, 8-as számok a "kislány" panda születése óta népszerű lottószámok lettek Tajvanban, mert a kölyök július 6-án, reggel 8 óra 5 perckor jött a világra.

Van még egy ok az ünneplésre: bár minden kis pandának évek óta, amelyik Kínán kívül születik, vissza kell térnie Kínába, ez a kölyök most Tajvanban marad. Az ok természetesen a politikában keresendő ami a világ egyik legkedveltebb állatát sem kerülheti el.

1953 és 1982 között Kína 23 óriás pandát küldött kilenc országba ajándék gyanánt, amit annak idején "panda diplomáciának" is neveztek. Amióta csökkenni kezdett a pandák létszáma az országban, nem ajéndékoznak többet külföldre. Helyette 10 évre, darabját 1 millió dollárért adják bérbe őket, azzal a feltétellel, hogy ha kölyök születik ezektől az állatoktól, akkor az a kínaiakat illeti meg.

A kivétel Tajvan, aminek politikai státusza máig vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság Peking tartományának tekinti Tajvant, a tajvani köztársaság azonban önálló államnak tekinti saját magát.

Az új kis panda szülei Tuan Tuan és Yuan Yuan - ha a nevüket összerakjuk, akkor annak jelentése "újraegyesülés" lenne - ajándékként érkeztek Tajvanba 2008-ban.

Annak idején a pandák elfogadása vitákat váltott ki. Peking elöször 2005-ben hosszabbította meg az ajánlatot, amit Tajpej visszautasított, amikor a független beállítottságú Progresszív Demokrata Párt volt hatalmon. Késöbb a Kína barát Kuomintang vagy Nemzeti Párt vette át az irányítást 2008-ban, a kapcsolatok felmelegedtek és a pandákat befogadták. Peking a hongkongi Óceán Parknak is ajándékozott pandákat 2007-ben, Hongkong kínai fennhatósága alá kerülésének 10. évfordulójára.

Az elsö tajvani pandakölyöknek még nincs neve. A tajpeji állatkert versenyt fog kiírni a következö hónapban, és ezen mindenki szavazhat majd az általa tetsző legjobb névre. Érdekes lesz majd a tajvaniak névválasztása, ahogyan annak idején a kínaiaké is igen jellemző volt és hasonlóan szavazás döntött róla.

Panda-cub-in-Taiwan-2-530x394.jpg

Időközben, a tajvani kölyök körül zajló eseményeket nem a politika uralja, hanem az ilyenkor szokásos izgalom, hogy mennyire tudnak helytállni a panda szülők. A bébi panda megsérült annak tapasztalatlan anyja hibájából, aki nagyon megszorította a lábát, miközben felemelte azt a szájával. Az állatkert szakértői szerint a kölyök nincs életveszélyben, de már eltávolították az anyjától és inkubátorban tartják, hogy minél hamarabb felgyógyuljon. A kölyök hat hónap múlva lesz látogatható a nagyközönség számára.

Forrás: Eva Dou, China Real Time

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása