pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Az ember, akinek halálát milliók kívánják

2013.06.30. 08:00 Pekingi Zsazsa

A Nagy Tűzfal (Great Firewall vagy GFW) atyja romló egészségi állapotára hivatkozva bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. A kínai internetezők korai halált kívánnak neki.

fang-binxing.jpg

Talán senkit nem gyűlölnek jobban a kínai netezők, mint Fang Binxing-et, azt az embert aki Kína internet cenzoraként a Nagy Tűzfalat kifejlesztő és üzemeltető szervezet mögött áll. Ez a rendszer gyakorlatilag egy falat emelt a kínai internet használók és a külvilág közé, blokkolva azokat az oldalakat amelyeket a kínai kormány úgy ítélt meg, hogy ártalmasak lehetnek, mint például a Facebook, a YouTube vagy a Twitter. (A Snowden ügy kapcsán mára kiderült, hogy bizony csak egy irányban erős ez a bizonyos pajzs.)

Június 26-án, szerdán a Pekingi Postai és Távközlési Egyetem 2013-as diplomaosztó ünnepségén Fang, az egyetem vezetője, bejelentette visszavonulását.

"Sokáig jó egészségnek örvendtem, könnyen leúsztam 2000 métert is megállás nélkül. De elhasználtam a testemet, egyik napról a másikra egy komoly betegség következtében elvesztettem a munkaképességemet. Nem tudok már teljes felelősséget vállalni a tudományos munkában és az iskolavezetésben egyszerre. Ezért benyújtottam a lemondásomat a feletteseimnek."

Nos, ez egy igen szomorú bejelentésnek is tűnhet egy ilyen "keményen dolgozó" egyetemi vezértől, ha nem vesszük azt figyelembe, hogy ő csinált a kínai internetből intranetet. A kínai internetezők nem felejtenek egykönnyen. Ha gyorsan átfutjuk azokat a kommenteket, amik erre a hírre érkeztek, megérthetjük, mennyire is gyűlölték ezt az embert.

Messze a legnépszerűbb bejegyzések között van, amit több ezren osztottak meg a Weibo-n (Kína Twitter-én) például, "Kívánjuk, hogy a betegség minél hamarabb legyőzzön téged!" vagy "Örülünk, hogy elmész örökre!". De volt aki ennél is durvább volt. Valaki azt írta, "Remélem Fang rákos és hamar meg fog halni." Egy másik pedig azt: "Vegye el a betegség az életét minél hamarabb. Mindenki örül, hogy beteg lett. Könyörgöm, haljon meg."

Persze a sok éljenzés és átkozódás között előtörtek a kétkedő hangok is. Egy népszerű Wiebo-s például keserűen kérdezi: "Túl korai az öröm, emberek. Mi van, ha csak az egyetem vezetésétől vonult vissza, hogy teljes erőbedobással dolgozhasson a Nagy Tűzfalon?"

Másrészről sokan vannak olyanok is, aki ízléstelen dolognak tartják, ha az idősödő ember egészségi állapotával bárki is viccelődik. Akármi történik, Kínának lesz Nagy Tűzfala, Fang-al vagy anélkül.

Valaki ezt üzente: "Hát már mindenki elvesztette az alapvető tiszteletét egy emberi lény iránt? A rendszer, a szabályok ellen kell összpontosítani a harcunkat, nem egy másik embertársunk ellen."

Akik együttérzésükről biztosították Fang-ot, azok persze a Pekingi Postai és Távközlési Egyetem diákjai voltak. Az egyikük például ezt írta bejegyzésében: "Mint az egyik diák, én ott voltam a diplomaosztón, végighallgattam Fang beszédét, és mélyen megindított amit mondott. Négy év után, azt kell mondjam, sokat tett a Pekingi Postai és Távközlési Egyetemért és a diákokért. Az átkaitok és az ítéletetek nem fogják az iránta érzett tiszteletemet és szeretetemet megváltoztatni."

Egy másik diák, szintén az egyetemről ezt írja: "Nem értek a politikához, utálok harcolni. De ő volt az egyetemünk vezetője, és remélem hamarosan meggyógyul."

A legtöbb kínai netező ettől még persze egyáltalán nem "bírja" Fang-ot. Túl sok rosszat tett ahhoz, hogy meg lehessen neki bocsátani? Vagy csak Fang-on keresztül eresztik ki elfojtott dühüket a kínai kormány felé? Valószínűleg mindkettő igaz.

Forrás: Alia, OBC

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása