pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

263 millió forintot fizettek egy Mao levélért

2015.12.16. 12:31 Pekingi Zsazsa

Mao Ce-tung kínai kommunista pártvezető Clement Attlee brit munkáspárti vezetőnek küldött, 1937-ben kelt levelét 605 ezer fontért (263 millió forintért) vásárolta meg egy kínai gyűjtő a Sotheby's londoni árverésén - számolt be róla a BBC News.

mao_leve_l-1.jpg

A dokumentumban Mao "gyakorlati segítséget" kér Attlee-től a Kínát lerohanó japán csapatok elleni harcban. A Sotheby's szerint a történelmi levél "kivételesen ritka dokumentum", amely Mao kézjegyét is viseli. Előzetesen 100-150 ezer fontra becsülték a levél értékét.

Az írógéppel, angolul készült dokumentumban Mao az ellenzéki brit pártvezetőnek azt írja: "Úgy hisszük, amikor a britek tudomást szereznek a japánok Kína elleni agressziójáról, támogatólag a kínaiak mellé állnak, gyakorlati segítséget nyújtanak, és meggyőzik a kormányukat, hogy forduljon az aktív ellenállás felé, hiszen ez a veszély őket sem fenyegeti kevésbé, mint bennünket."

mao_leve_l-2.jpg

A levél az északnyugat-kínai Jenanban íródott, a kommunisták japán megszállók elleni harcának főhadiszállásán.

A Sotheby's szakértői véleménye szerint fontos időpontban született a levél, hiszen Attlee éppen ezidőtájt akart fordítani a Munkáspárt pacifista politikáján, és fő kritikusává vált a náci Németország és szövetségesei felé közeledő konzervatív kormányzatnak.

Mao levelét James Bertram újságíróval juttatták el Attlee-hez. Bertram azzal a megjegyzéssel továbbította Attlee-nek, hogy már csak kíváncsiságból is tartsa meg a mellékelt levelet.

Gabriel Heaton, a Sotheby's szakértője elmondta: a levél azért is nagyon értékes, mert az utóbbi évtizedekben ez volt a második olyan dokumentum, amely Mao aláírásával került a nemzetközi aukciós piacra.

Forrás: MTI / London, Fotók: Sotheby's

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása