pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Először látható szecsuani takin a budapesti állatkertben

2015.09.02. 07:30 Pekingi Zsazsa

Először látható takin a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a Himalája keleti felében honos ritka patás méretre akkora, mint egy kisebb szarvasmarha, ám mégis a juhokkal és a kecskékkel áll közelebbi rokonságban.

takin_allatkert-1.JPG

A tizenkét esztendős hím állat, Duncan augusztus végén érkezett a parkba, és bár még nem tudni, hogy véglegesen itt marad-e Magyarországon, a nagyközönség már megnézheti az állatot - olvasható az állatkert közleményében.

takin_allatkert-2.JPG

A takinok a Himalája keleti vidékén, India, Mianmar, Kína és Bhután területén élnek. Mivel ez az élőhely igen változatos, a helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás jegyében a törzsfejlődés során a takinok négy típusa és több alfaja alakult ki.

takin_borju-1.jpg

Los Angeles Zoo

A szecsuani takinok súlya általában 250-350 kilogramm közötti, de a nagyobb termetű bikák 400 kilogrammnál többet is nyomhatnak, marmagasságuk 107-140 centiméter közötti. Nagy fej és erőteljes testfelépítés jellemzi őket, különösen a nyak, a mar és a váll tájékán, viszont az állatok fara kifejezetten izomszegénynek mondható. A bikák és a tehenek egyaránt szarvat viselnek.

takin_borju-3.jpg

Los Angeles Zoo

Az összes többi takinhoz hasonlóan a szecsuani takinok állománya is csökkenőben van, megritkulásuk fő oka, hogy a takint ősidők óta vadásszák különleges ínyencségnek számító húsa, illetve bundája, szarva, trófeája miatt. Ugyan egyes területeken ma már tilos rájuk vadászni, máshol pedig engedély alapján, előzetesen megállapított kvóta szerint lehetséges a kilövésük, az orvvadászat és a természetes életterek átalakítása miatt az állomány fogyatkozását nem sikerült megállítani.

takin_borju-2.jpg

Los Angeles Zoo

Ezeket a különleges patásokat az európai természettudósok már a XIX. század közepén felfedezték, a széles nyilvánosság körében azonban nem számítanak közismertnek. Ennek egyebek mellett az is az oka, hogy nagyon kevés állatkertben mutatják be őket.

takin_allatkert-3.JPG

A takinok európai szaporításához a Fővárosi Állat- és Növénykert új tenyészállomásként csatlakozott, ennek első lépése Duncan érkezése. A későbbiekben egy nőstény állat is várható a szaporítás miatt, az azonban még nem dőlt el véglegesen, hogy a magyar főváros állatkertje hosszabb távon a szecsuani, vagy pedig a mismi takinokkal fog-e foglalkozni.

Fotók: Bagosi Zoltán -  www.zoobudapest.com, zooborns

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása