pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

26 éve verték le a kínai diákok tüntetését a pekingi Tienanmen téren

2015.06.04. 13:15 Pekingi Zsazsa

Több száz, mások szerint több ezer civilt ölt meg a kínai hadsereg, mikor megtámadták egy demokratikus tüntetés résztvevőit a Pekingben 1989 június 4-én és az azt követő napokban. (JAVÍTOTT)

A sérülteket kétségbeesett lakosok szállították kórházba, az embereken eluralkodott a kétségbeesés, ahogy a hadsereg váratlanul csapott le a demonstrálókra. Becslések szerint a halálos áldozatok száma több ezer lehetett, pontos adat azonban soha nem került napvilágra azóta sem.

A tünető tömeget elsősorban diákok alkották, akik hetedik hete tartózkodtak a téren, és akik addig nem akartak elvonulni, amíg a demokratikus átalakulásról szóló követeléseik nem teljesülnek. A lövöldözés közben a diákok azt kiabálták:

"Fasiszták, hagyjátok abba a gyilkolást!"

Diákok győzködik a katonákat,, hogy álljanak az ő oldalukra

"Le a kormánnyal!"

Diákok győzködik a katonákat,, hogy álljanak az ő oldalukra

A demonstráció egy héttel azután kezdődött, hogy április közepén infarktusban meghalt Hu Jao-Bang pártvezér, a diákok a temetés előestéjén kezdtek gyülekezni. Napról napra egyre többen csatlakoztak a tiltakozókhoz, akik a korrupció ellen és a demokráciáért tüntettek, június elejére több mint egymillió ember vonult utcára. Az eseményről beszámolt az állami média, valamint külföldi tudósítók is.

A hadsereg azután avatkozott be, hogy a kormány számos próbálkozása elbukott a tömeg feloszlatására. A támadás előtt arra figyelmeztettek, hogy minden szükséges lépést megtesznek a "társadalmi káosz" megszűntetésére, majd statáriumot vezettek be. A tűzparancsot Teng Sziao Ping, a Kommunista Párt főtitkára adta ki, hogy ezzel biztosítsa diktatúra stabilitását.

Az erőszak ugyan nem okozott meglepetést, de annak kegyetlenségét majdnem az egész világ elítélte. Magyarországon szintén téma volt a tüntetés fegyveres leverése, számos szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyver nem alkalmas eszköz a politikai viták megoldására.

Közben a kínai hatóságok razziáztak a pekingi egyetemen, és számos diákot megöltek, megvertek, illetve bebörtönöztek, akikről azt gyanították, hogy szerepük volt a tüntetés megszervezésében.

A téma mostanáig tabunak számít Kínában, 26 évvel később még mindig erős a rendőri jelenlét a téren az évforduló környékén. A teret ilyenkor főként turisták látogatják. Ma egyebek mellett nem lehetett utalni a WeChat-en 89 jüant vagy 6.4 jüant a dátum miatt.

Forrás: Index, Fotók: Business Insider

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása