pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Levennék a templomok keresztjeit Kelet-Kínában

2015.05.09. 10:30 Pekingi Zsazsa

Szabályozni akarja a keresztény templomok keresztjeinek méretét és elhelyezését Csöcsiang tartomány vezetése - derült ki csütörtökön napvilágra került helyi kormányzati dokumentumokból.

kina-templom-keresztek-1.jpg

Kína egyik legnagyobb keresztény közössége él a kelet-kínai tartományban. 

kina-templom-keresztek-3.jpg

A tervezet azt írná elő, hogy a templomépületek teteje helyett a kereszténység szimbólumát a homlokzatra kell helyezni és azt is meghatározná, hogy a keresztek nem lehetnek nagyobbak a homlokzatok magasságának tizedénél. Amennyiben a tartományi törvényhozás ebben a formában jóváhagyja az előterjesztést, jogszabályi hátteret teremt a már meglévő templomokon, imaházak tetején lévő keresztek levetetésére, illetve áthelyezésére.

A Kína Jeruzsálemeként ismert, több mint 9 milliós Vencsou városban, ahol a lakosságnak körülbelül a 15 százaléka keresztény, több mint kétezer templom van. Sajtójelentések szerint 2014 eleje óta Csöcsiangban, elsősorban Vencsouban több száz keresztet vetettek le a hatóságok. Állításuk szerint többnyire azért, mert az épületeknek - amelyek templomok, vagy templomokként szolgáltak - nem volt engedélyük fennálló formájukra.

kina-templom-keresztek-4.jpg

Korábbi jelentésekből tudni lehet, hogy egy kampány eredményeként legalább több templomot lebontottak; helyenként összetűzésekre is sor került a rendőrség és a hívők között. A 30 millió jüanból (1,3 milliárd forintból) épített, 10 ezer négyzetméter alapterületű, gótikus stílusú, gigantikus Szancsiang templomot egy éve bontották le, mert az engedélyekben szereplő méretnél csaknem ötször nagyobbra építették és mezőgazdasági területre. A helyi hatóság emberei közül többeket elbocsátottak, egy lelkészt őrizetbe vettek tüntetés szervezéséért.

A kínai sajtóban megszólalt hivatalnokok szerint a tartományi vezetés az illegálisan épített, vagy bővített épületek eltüntetését szabta ki feladatul a helyiekre, és tagadta, hogy a lépés a keresztények ellen irányulna.

Tavaly az első fél évben például az egyik településen több mint 560 ezer négyzetméter, törvénytelenül, vagyis engedélyek nélkül épített építményt bontottak le. Ezekből 20 ezer négyzetméternyi szolgálta a protestáns, a katolikus, illetve a buddhista és a taoista hívőket.

kina-templom-keresztek-5.jpg

Egyházi vezetők, lelkészek a South China Morning Post című hongkongi lapban elismerték, hogy nem a hivatalos városfejlesztési tervekkel összhangban építkeztek, de arra panaszkodtak, hogy az új templomok építéséhez, valamint a már meglévők átalakításához "legalább száz" jóváhagyó pecsétre van szükség, és a hosszadalmas ügymenet miatt fogtak neki a kérvények beadásával párhuzamosan a munkának.

A tavaly kezdett kampány közben egyes helyi tisztségviselők kezdeményezésére több templomról, imaházról már levették a keresztet, mert az ott összegyűlő keresztény közösségek nem rendelkeztek a szükséges működési engedéllyel. A gyors "megoldás" hívei el akarták kerülni a feltűnést, de sajtóhírek szerint ez csak mérsékelten sikerült nekik.

kina-templom-keresztek-2.jpg

Nem hivatalos becslések szerint Kínának több mint 100 millió keresztény lakosa van, a túlnyomó többségük protestáns.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: AFP / Reuters / Getty Images

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása