pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Hillary, közöd?!

2015.04.08. 08:15 Pekingi Zsazsa

Pekingben zokon vették, hogy Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter "megbocsáthatatlannak" nevezte öt női aktivista őrizetbe vételét Kínában, akik demonstrációt akartak szervezni a tömegközlekedési eszközökön előforduló szexuális zaklatások ellen - derült ki a külügyminisztérium szóvivőjének keddi nyilatkozatából.

hilary-clinton.jpg

kínai parlament éves ülésszakának idején, a nemzetközi nőnap előtt elfogott öt nő érdekében már korábban közbenjárt London és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Samantha Power, de sikertelenül. Hillary Clinton Twitter-üzenetében kategorikusan kijelentette: "A nőjogi aktivisták őrizetbe vételének véget kell vetni. Ez megbocsáthatatlan."

Hua Csun-jing, aki a jelenlegi kínai külügyi szóvivők közül az egyetlen nő, kijelentette: "Reméljük, más országok közszereplői tiszteletben tartják a kínai igazságszolgáltatás szuverenitását és függetlenségét." Mint mondta, az ügyet belügynek tekintik, amelyben az illetékes hivatalok a törvényeknek megfelelően járnak el. "Kínában joguralom érvényesül" - tette hozzá Hua kérdésre válaszolva szokásos napi tájékoztatóján.

A szóban forgó aktivisták, akiket a nyugati médiában "a kínai feminista mozgalom magjaként" emlegetnek, már több ízben hallattak magukról. Van köztük 25, 30 és 33 éves. 2012-ben például hajukat leborotválva tiltakoztak a felsőoktatási felvételiken a férfiak számára biztosított nagyobb kvóta miatt, máskor férfi vécéket foglaltak el, mert álláspontjuk szerint a nőknek több mellékhelység jár, mivel számukra hosszabb a várakozás ideje.

A családon belüli erőszak ellen ketten egy ízben úgy tiltakoztak, hogy fehér menyasszonyi ruhájukat vörös festékkel öntötték le és egy népszerű turisztikai helyen azt kiabálták, "igen a szeretetre, nem az erőszakra".

Sajtójelentések szerint a múlt hétre több mint 1100 aláírás gyűlt össze azok részéről, akik a szabadon engedésüket kérik. Külföldön a Facebook és a Twitter közösségi oldalakon indult kampány a kiszabadításukra. Állítólag több tízezren csatlakoztak a felhíváshoz.

Peking nem nézi jó szemmel a spontán utcai tüntetések kísérleteit, a közösségeket, járókelőket megmozgató demonstrációk tervét, az esetleg tömegmegmozdulásokba torkolló kezdeményezéseket. Ezeket nem engedélyezi, elsősorban attól tartva, hogy erőszakossá fajulnak; akik mégis kísérleteznek a megszervezésükkel, azokat rövid úton kivonja a forgalomból.

Ezzel együtt a nők jogainak kérdése, hátrányos megkülönböztetésük, a családon belüli erőszak problémája a kínai médiában és a politikában is jelen van. A tömegközlekedési eszközökön tapasztalható szexuális zaklatás jelenségére pedig nemrégen a fővárosban azt vetették fel, hogy külön metrókocsikat kellene kijelölni a nőknek és a férfiaknak.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása