pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Meghalt a leghíresebb kínai borbély, aki 80 éven át nyírta a pekingiek haját

2014.11.06. 14:30 Pekingi Zsazsa

Százegy éves korában meghalt Csing Kuj, a kínai főváros leghíresebb borbélya, aki több mint 80 éven át gyakorolta szakmáját, a 20. század elején segített megszabadulni a férfiaknak a letűnt kort idéző hagyományos copfjuktól, és mesterségének két lábon járó enciklopédiájaként filmek főszereplőjévé vált.

Jing Kui-1.jpg

Csingről tudni lehet, hogy a pekingi opera neves színész-énekesei közül Sang Hsziao-jün, Mej Lan-fang és Tan Fu-jing is a kuncsaftjai közé tartozott, de "ollója alá ült" a Koumintang egykori magas rangú tisztje, Fu Cuo-ji tábornok is.

Csing 15 éves korában kezdte a szakmát, triciklin járva a főváros sikátorait, ollója és egy vasdarab segítségével éles hangot csiholva, hogy így hívja fel a figyelmet szolgáltatására. 1911 után, a Csing-dinasztia leáldozásával a kor divatjával is hamar szakítottak a férfiak és sorra megváltak copfjuktól. Az akkori fiatal fodrász sokuknak segédkezett ebben. Élete java részében a belvárosi Csingsan park mellett szolgálta kuncsaftjait, akik közül az öregeket ingyen is megnyírta.

Az idős férfi sok alkalmi és törzsvendégét élte túl, és még 90-es éveiben is vállalt munkát, a nehezen mozgó idősekhez házhoz ment. Alig 20 négyzetméteres, egyszerűen felszerelt fodrászműhelyében rendszerint 1-2 jüant (30-60 forint) kért egy-egy alkalomért, amibe esetenként az arc borotválása és az orrszőrzet eltávolítása is beletartozott.

Fél évszázadon át használt szerszámait csak idén szeptemberben ajándékozta el egy negyvenes éveiben járó pekingi tanítványának, aki azonban nem használja azokat, mert - mint mondta - túl értékesek számára. Ő - Csinghez hasonlóan - ugyancsak ingyen vágja az idősek haját, akárcsak egy másik, vidéki tanítvány: mesterükhöz hasonlóan azt vallják, hogy nem a pénz a fontos, hanem a mesterség.

2002-ben, 87 évesen díjnyertes televíziós dokumentumfilmet forgattak róla Csing Kuj és öreg kliensei címmel. Haszi Csaolu rendezésében 93 éves korában újabb életrajzi film készült róla Az idős borbély címmel, ez 2006-ban az Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a fődíjat, a legjobb filmnek járó Arany Pávát. A díj átvétele után Csaolu azt mondta, az öreg borbély azt akarta, hogy mindenki olyan tisztán és rendezetten távozzon az élők sorából, mint ahogy világra jött. 

Az idős mester egy vele készült interjúban büszkén számolt be arról, hogy még egy német rendező is felkereste, és külföldiek is meg-megfordultak nála. Japánban is vendégeskedett, ahol 30 interjút adott. Büszkén nyilatkozta: kisujjában a mestersége, tudja, kinek milyen frizura jár.

Pekingben számos hagyomány és babona fűződik a hajvágáshoz. Nem szabad például nyiratkozni a holdújév első hónapjában, mert az bajt hozhat a családra. Nagyon is ajánlott viszont fodrászhoz menni a második hónap második napján, mert az ekkor készült új frizura szerencsét hozhat egész évre.

Forrás: MTI - Peking 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása