pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Több százezres demokráciapárti demonstráció volt Hongkongban

2014.07.02. 06:00 Pekingi Zsazsa

Nagyszabású felvonulást, békés demokráciapárti tüntetést tartottak kedden Hongkongban annak évfordulóján, hogy a várost 17 évvel ezelőtt csatolták vissza Kínához - számolt be a helyi online média kedden.

Hongkong-tüntetés-1.jpg

A rendőrség szerint 98 ezren, a szervezők szerint viszont 510 ezren vettek részt a megmozdulásban: ez utóbbi adat azt jelentené, hogy ez volt a legnagyobb tüntetés Hongkongban, amióta a várost 1997-ben visszacsatolták Kínához.

A hongkongiak hagyományosan a Viktória parkból indultak, s a helyszíni felvételek szerint az első csoportok után délután három órától négy órán át még mindig özönlött a végeláthatatlan színes tömeg a kínai különleges közigazgatási övezet utcáin, útjain. Hongkong több mint 150 éves brit gyarmati uralom után került vissza az anyaországához.

Hongkong-tüntetés-6.jpg

A kormányzat hivatalos keddi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy tiszteletben tartja a polgárok jogát a véleménynyilvánításra és mindig arra ösztönözte őket, hogy ezt tegyék törvényes csatornákon keresztül, békésen. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a közrend fenntartását biztosítják. Jelentések szerint 4 ezer rendőrt vezényeltek az utakra.

Hongkong-tüntetés-4.jpg

Rendkívüli intézkedésről nem érkezett jelentés, de a rendőrség figyelmeztette a szervezőket, hogy a felvonulást felvezető autó túlságosan lassan haladt, illetve többször megállt.

Hongkong-tüntetés-2.jpg

A legfrissebb jelentések szerint a felvonulást követően a háromsávos belvárosi Chater úton diákok százai kezdtek ülőtüntetésbe. Reflektorok fénye alatt, több száz méteres területet foglalnak el. A hongkongi South China Morning Post című lap helyszíni tudósítása szerint egyes ellenzéki szervezetek azt fontolgatják, hogy csatlakoznak hozzájuk. A rendőrség egyelőre nem lépett közbe.

Hongkong-tüntetés-5.jpg

A keddi évfordulós hongkongi hivatalos zászlófelvonási ünnepség alkalmával Leung Csun-jing hivatalban lévő kormányzó azt hangoztatta, hogy Hongkongnak stabilitásra van szüksége. Mint mondta, mérsékelt gazdasági növekedés mellett a foglalkoztatás sem jelent problémát. A jövedelmek nőnek, az árak stabilak, az ingatlanárak és a bérleti díjak emelkedését ellenőrzés alatt tartják, a költségvetést többlet jellemzi. Ezt a helyzetet mindenkinek védelmeznie kell és meg kell akadályoznia, hogy bármi hátrányosan befolyásolja a város stabilitását, kárt okozzon a fejlődésében - állapította meg Leung.

Hongkong-tüntetés-3.jpg

A több mint hétmilliós Hongkong politikailag érzékeny időszakot él át ezekben a hetekben, mivel területén mozgalom indult annak érdekében, hogy a soron következő - 2017-es - kormányzóválasztáson nyilvános jelöléssel lehessen jelöltet állítani. A kezdeményezés, annak ellenére, hogy az elmúlt héten csaknem 800 ezren fejezték ki támogatásukat ezzel kapcsolatban, ellentétes Hongkong jelenlegi alaptörvényével, amely szerint egy jelölőbizottság állít majd konzultációkat követően jelöltet vagy jelölteket.

Peking a közelmúltban kormányzati dokumentumot adott ki, amelyben világossá tette, hogy a "nagyfokú autonómia" nem egyenlő a teljes autonómiával és a hatalom decentralizálásával. A Foglald el a központot (Occupy Central) elnevezésű mozgalom ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy ha nem kapnak érdemi választ javaslataikra, elfoglalják Hongkong üzleti negyedét. A városvezetés az erőszaktól, valamint a térségi kereskedelmi központ megbénításától tartva ettől igyekszik eltántorítani őket.

Forrás: MTI - Peking - Hongkong - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása