pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A modern agyaghedsereg - Matthew Niederhauser fotói

2014.06.15. 07:45 Pekingi Zsazsa

Kínában az olimpiára jellemző felhajtással ünnepelték 2009. október 1-én a népköztársaság megalakulásának 60. évfordulóját. Kína történelmének leggrandiózusabb parádéját szimbolikus gesztusként "halhatatlanná" akarták tenni, így sok helyszínen és formában megörökítették a Tienanmen téri több ezer katona, több száz harckocsi és más fegyverek felvonulását.

Egyik emlékkép sem lett viszont olyan hatalmas, mint a Hengdian National Defense Technology Education Parkban felépített több száz méter hosszú dioráma. Itt készítette el remek fotóit Matthew Niederhauser.

modern agyaghedsereg 12.jpg

A minden tizedik évben megtartott nagyszabású rendezvénysorozat legfontosabb része a pártvezetés számára hagyományosan a fővárost átszelő Csang'an sugárúton a Tienanmen térre érkező katonai parádé, amelyik helyi idő szerint délelőtt tíz órakor indult. Az erődemonstrációnak szánt menetben felvonultatták az elmúlt évtizedek katonai vívmányait, de ez egyben azt is jelképezi, hogyan nőtt ki az ország irányítását évtizedekkel ezelőtt megszerző kis seregből mára a világ egyik leghatalmasabb hadereje.

modern agyaghedsereg 1.jpg

A kétórás díszszemlén több ezer katona, több száz harckocsi vonult fel, s több mint száz helikopter, híradós feladatokat ellátó repülőgép és kínai fejlesztésű vadászgép repült át alakzatban a város felett. A kínai néphadsereg még a díszszemle előestéjén közölte: 52 különböző típusú, "száz százalékban kínai gyártmányú" fegyvert, katonai felszerelést mutat be, túlnyomó részüket első alkalommal.

modern agyaghedsereg 2.jpg

A kínai vezetés semmit sem bízott a véletlenre, a biztonsági intézkedések a Telegraph tudósítója szerint az Olimpia előkészületeit is felülmúlták. A Tienanmen tér környékén kiterjed patkányirtást rendeltek el - az indoklás szerint a rágcsálók kulcsfontosságú elektromos vezetékeket rághatnak el -, de a szúnyogokat, a legyeket és csótányokat sem kímélték. A kínai légierő segítségével arra is odafigyeltek, hogy ne zavarja meg eső a rendezvényeket.

modern agyaghedsereg 3.jpg

A tér közelében lakókat a Time tudósítója szerint már augusztus végén figyelmeztették, hogy az ünnepség alatt nem nyithatják ki a parádéra néző ablakaikat vagy erkélyajtójukat. Az egyik lakó szerint a hatóságok jelezték, hogy nem garantálják azok biztonságát, akik megszegik a felhívásukat. A különböző diplomaták és turisták a tíz évvel korábbi parádét még figyelhették a közeli lakosztályuk erkélyéről, ezúttal azonban a szállodákban már nem adhatták ki a Csang'an sugárútra néző szobákat.

modern agyaghedsereg 4.jpg

A kétszázezer rendőrnek egymillió önkéntes is segített a főváros utcáin, hogy semmilyen tüntetés, vagy ellenkező vélemény ne jelenhessen meg az évfordulón. A Tienanmen térhez közeli központban a rendőrök 40 ezer videokamera élő képét követték folyamatosan a nemzeti ünnep alatt. A legfontosabb csomópontokat már a főpróbák alatt is kommandósok zárták le, ami komoly dugókat okozott a városban. Október 8-ig tilos volt papírsárkányokat eregetni, vagy lufikat utcára vinni, de számos kínai internetező szerint az online cenzúra sem volt még olyan szigorú, mint az akkori évfordulóhoz közeledve.

modern agyaghedsereg 5.jpg

modern agyaghedsereg 6.jpg

modern agyaghedsereg 7.jpg

modern agyaghedsereg 8.jpg

modern agyaghedsereg 9.jpg

modern agyaghedsereg 10.jpg

modern agyaghedsereg 11.jpg

modern agyaghedsereg 12.jpg

modern agyaghedsereg 13.jpg

modern agyaghedsereg 14.jpg

modern agyaghedsereg 15.jpg

modern agyaghedsereg 16.jpg

modern agyaghedsereg 17.jpg

modern agyaghedsereg 18.jpg

modern agyaghedsereg 19.jpg

modern agyaghedsereg 20.jpg

modern agyaghedsereg 21.jpg

modern agyaghedsereg 22.jpg

modern agyaghedsereg 23.jpg

modern agyaghedsereg 24.jpg

modern agyaghedsereg 25.jpg

modern agyaghedsereg 26.jpg

modern agyaghedsereg 27.jpg

modern agyaghedsereg 28.jpg

modern agyaghedsereg 29.jpg

Forrás: Matthew Niederhauser, Index, MTI, Fotók: Matthew Niederhauser

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása