pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Hajósüldözés a Dél-kínai-tengeren - Patthelyzet a kínai-vietnami konfliktusban

2014.05.09. 06:30 Pekingi Zsazsa

Peking csütörtökön hajói visszahívására szólította fel Vietnamot, annak feltételeként, hogy véget vethessenek egy dél-kínai-tengeri kínai olajfúró torony körül napok óta tartó konfliktusnak - erről a külügyminisztérium illetékese beszélt csütörtöki sajtókonferenciáján. VIDEO

kína-vietnam-3.jpg

A vitatott területeken vietnami hajók igyekeztek megakadályozni, hogy Kína befejezze olajfúró tornyának építését. Vietnami közlés szerint az elmúlt napokbankínai hajók szándékosan ütköztek vietnamiakkal, s a kínai hajókról nagy nyomású vízágyúkkal támadták a vietnamiakat. Peking állítása szerint a vietnamiak vezették hajóikat a kínaiakéba.

kína-vietnam-2.jpg

Ji Hszian-liang, a külügyi tárca óceáni és határügyekért felelős főosztályának helyettes vezetője arról számolt be, hogy szombat és szerda között 35 vietnami hajó összesen 171 alkalommal ütközött a kínaiakkal. A tájékoztatón még elhangzott, hogy kínai hajók legénysége arra figyelt fel, hogy vietnami búvárok hálókat és egyéb akadályokat helyeznek el a vízben, veszélyes helyzetet teremtve ezzel.

Kínai részről különösen is nehezményezték, hogy a vietnami hajók között fegyverrel felszereltek is voltak, míg a kínaiak kormányzati és civil vízi járművek. Akínai illetékes azt nem árulta el, hogy hány kínai hajó van a helyszínen, de vietnami források 80 körülire teszik a számukat.

Sajtójelentések szerint a szóban forgó területen jelenleg is hajók tucatjai néznek farkasszemet egymással, a feszültség nem csökkent. Ezt erősítette meg Ngo Ngoc Thu altengernagy a vietnami parti őrség parancsnok-helyettese is.

Kína beszámolók szerint Jang Csie-cse a külügyeket felügyelő államtanácsos telefonon beszélt Pham Binh Minh miniszterelnök-helyettes külügyminiszterrel azt követelve, hogy a vietnami fél ne zavarja a "kínai vállalatok normális munkáját" a Hszisa/Paracel-szigeteken.

kína-vietnam-1.jpg

Cseng Kuo-ping kínai külügyminiszter-helyettes szintén csütörtökön úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy Kína és Vietnam képes a vita békés rendezésére. A külügyi szóvivő pedig leszögezte, a szigetek Kína szuverenitása és igazgatása alá tartoznak, Vietnam és az Egyesült Államok nem érintett a kérdésben.

A kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős helyettes amerikai államtitkár Daniel Russel legutóbb azt közölte, hogy az Egyesült Államok ellenez minden megfélemlítő lépést, különösen vitatott területeken. Visszafogottságra hívta fel a területi vitában szemben álló feleket, s közölte magában a vitában nem kívánnak állást foglalni.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a térség hosszú távon kapcsolódik Amerika biztonsági és gazdasági érdekeihez, s ázsiai kapcsolatai kiszélesítésének fontos eleme a Vietnamhoz fűződő partnerség megerősítése.

Forrás: MTI- Peking - Trebitsch Péter, Daily Mail, WSJ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása