pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Ismét választottak Kína "lázadó falujában"

2014.04.01. 06:30 Pekingi Zsazsa

Ezrek vonultak az urnákhoz hétfőn a lázadó faluként világszerte ismertté vált dél-kínai településen Vukanban, ahol három éve azután választottak közvetlenül, demokratikus körülmények között új helyi vezetőt a lakosok, hogy a korábbiakkal való elégedetlenségüket hosszan tartó tüntetésekkel és útlezárással hozták a felsőbb vezetők tudomására.

wukan-választások-2.jpg

A körülbelül 13 ezer lakosú településen 9100-an voltak jogosultak a héttagú falubizottság, köztük a titkár és két helyettese megválasztására. A szavazóhelyiséget a helyi iskolában rendezték be, a választás hat órán át tartott. A szavazatokat nyilvánosan számolták össze.

wukan-választások-1.jpg

A választást Lin Cu-lien, a falu eddigi első embere nyerte meg, bár hírek szerint sok kritika érte, amiért a korábban jogellenesen értékesített földterületek egy részét még mindig nem tudta visszaszerezni.

A 2014-es vukani választásra egy olyan időszakban került sor, amikor nem sokkal korábban kapott nyilvánosságot, hogy a 2011. évi lázadás szervezőit, a bizottság titkárának két eddigi helyettesét korrupció miatt őrizetbe vették. Egyiküket, Jang Sze-maót, aki Lin kihívója, azóta állítólag szabadon engedték.

Vukanban 2011 őszén az illegális földhasználat és az elharapózó korrupció, valamint a korábbi választási visszaélések, szavazatvásárlások miatt lázadtak heteken át az emberek. A rendőrséget a dühös helyiek nem engedték be a faluba, barikádokat emeltek. Később az váltotta ki a dühüket, hogy a tüntetések fő szervezője rejtélyes körülmények között meghalt a rendőrségi fogdában.

wukan-választások-3.JPG

A falu vezetését végül leváltották, és az üggyel foglalkozó tartományi munkacsoport vizsgálata megállapította, hogy a falubeliek főbb követelései jogosak voltak, a helyi vezetők hibákat követtek el. A korábbi választások eredményét semmissé nyilvánították.

Ezután lett a falu új vezetője Lin Cu-lien, akit tekintélyes helybélinek, a helyi civil mozgalom vezető alakjának írtak le, nem mellesleg 2012 januárjában már ő lett a falu párttitkára is. Lin a település első demokratikusnak és tisztának minősített választásán több mint 80 százalékos aránnyal aratott elsöprő győzelmet.

Vukan korábbi párttitkárát és falubizottsági vezetőjét később kizárták a pártból és csaknem húsz tisztségviselővel együtt felelősségre vonták.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása