pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

"A kínai hadsereg nem cserkészcsapat"

2014.03.06. 06:45 Pekingi Zsazsa

kínai hadsereg nem cserkészcsapat - ezzel vágott vissza a kínai külügyi szóvivő azokra az elsősorban Japánból érkezett kritikus megjegyzésekre, hogy Tokiót aggasztja Kína védelmi költségvetésének nagysága. 

kínai-cserkészek.jpg

"A Népi Felszabadító Hadsereg nem egy lándzsákkal felszerelkezett cserkészcsapat. Egyes külföldiek mindig azt szeretnék, ha Kína kiscserkész maradna" - jegyezte meg Csin Kang, aki szerint a "két ülésszak", vagyis a népfront és a parlament éves ülésszaka idején a külföldiek részéről mindig különös figyelmet kapnak a védelmi kiadások.

Megerősítette, hogy Kína elkötelezett a békés fejlődés tekintetében, hadserege védelmi jellegű, költségvetése átlátható, és mint mondta, egy akkora ország esetében, mint Kína, bonyolult nemzetközi viszonyok között érthető katonai kiadásainak mérsékelt emelése. "Ezen nincs mit csodálkozni" - tette hozzá.

kínai-hadsereg.jpg

kínai Országos Népi Gyűlés szerdai nyitóülésén közzétett költségvetési adatok szerint Peking az elmúlt három év legnagyobb ütemű bővítését tervezi a védelmi költségvetésében. Az idén 12,2 százalékkal kíván többet költeni, mint tavaly. Ez 808,2 milliárd jüan, mintegy 132 milliárd dollár (30 ezer milliárd forint). Tavaly a hivatalos adatok szerint 720,197 milliárd jüant költöttek védelmi célokra, 10,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az állami Hszinhua hírügynökség idézi azokat a kritikus megjegyzéseket, amelyek szerint Kína regionális dominanciára törekszik és erősödő katonai erejére támaszkodva alááshatja Ázsia stabilitását. A régió instabilitásáért felelős országot kereső bírálók rossz országot találtak meg - véli a cikkíró.

Érvei szerint a kínai szakértők álláspontja, hogy az ország védelmi kiadásai még mindig túlságosan alulmaradnak attól a szinttől, amire szüksége lenne, miközben súlyos biztonsági kihívásokkal kell szembe néznie.

Az írás idézi a londoni International Institute for Strategic Studies (IISS) adatait, amelyek szerint 2013-ban az Egyesült Államok védelmi költségvetése 600,4 milliárd dollár volt, csaknem ötszöröse a kínaiénak. A GDP-arányos kiadást tekintve ezek Kínában 1,5 százalék alatti értéket mutatnak, míg a világátlag 3 százalék.

A világ legnépesebb országában az egy főre jutó katonai kiadások kevesebb, mint öt százalékát teszik ki az Egyesült Államokban mértnek. A cikk megjegyzi,Kína területe körülbelül 26-szorosa Japánénak, a népessége pedig kilencszer nagyobb. Az egy főre jutó védelmi kiadásokat tekintve Kínáé a Japánénak a 20 százaléka körül van.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása